Autor: odpowiedź (---.dyn.optonline.net)
Data: 2026-03-31 17:58
Porównanie Mszy bez Komunii do urodzin bez tortu jest teologicznie bardzo nieszczęśliwe dla kogoś w Twojej sytuacji.
- Msza to nie tylko uczta, to Ofiara. Jezus na krzyżu (którego pamiątkę obchodzimy w Triduum) nie umierał za „zdrowych i czystych”, ale właśnie za tych, którzy „siedzą w mroku i cieniu śmierci”.
- Obecność jest modlitwą. Bycie na Liturgii w stanie grzechu ciężkiego, z bólem w sercu i pragnieniem Boga, jest aktem wielkiej pokory. To stanie pod krzyżem z łotrem, który nie może się ruszyć, bo jest przybity swoimi błędami.
- Zasada: Kościół uczy, że Msza święta zawsze przynosi owoce tym, którzy w niej uczestniczą z wiarą, nawet jeśli nie mogą przyjąć Sakramentu. To jest czas „komunii pragnienia”.
2. Wielki Tydzień: Czy Jezus płacze przez Ciebie?
Piszesz, że „dajesz Mu powód do płaczu”. Spójrz na to inaczej, przez pryzmat Triduum:
- Wielki Czwartek: Jezus myje nogi apostołom. Myje nogi Judaszowi, wiedząc, co ten za chwilę zrobi. Myje nogi Piotrowi, który się Go wyprze. Jezus nie brzydzi się Twoich upadków.
- Wielki Piątek: Jezus bierze na siebie Twój nałóg. On nie cierpi przez Ciebie, On cierpi z Tobą i za Ciebie. Twoje uzależnienie to część tego krzyża, który On niesie ochoczo, byś Ty nie musiał nieść go sam.
- Odnowienie przyrzeczeń chrzcielnych (Liturgia Wigilii Paschalnej): To nie jest deklaracja: „jestem idealny”. To deklaracja: „chcę należeć do Ciebie, mimo że upadam”. Możesz je odnowić z płaczem, mówiąc: „Panie, wierzysz we mnie bardziej niż ja sam”.
3. Mechanizm nałogu a świadomość grzechu
Wspomniałeś o 26 latach walki i braku woli. Teologia moralna (i Katechizm, KKK 1735) mówi jasno: poczytalność i odpowiedzialność za czyn mogą zostać zmniejszone, a nawet zniesione na skutek nawyku, lęku czy innych czynników psychicznych.
- Jeśli Twoja wola jest spętana chorobą/nałogiem, to Twoje upadki, choć obiektywnie są materią ciężką, mogą nie być grzechem ciężkim w pełnym tego słowa znaczeniu (brakuje „pełnej zgody wolnej woli”).
- Nie jesteś „cienką fają”. Jesteś człowiekiem chorym, który walczy z gigantem. Fakt, że po 26 latach wciąż idziesz do spowiedzi, to dowód Twojej heroicznej wiary, a nie słabości.
Praktyczne sugestie na Triduum:
- Nie licytuj się z kolejkami. Jeśli uda Ci się wyspowiadać – cudownie. Jeśli nie zdążysz lub upadniesz tuż przed Wigilią Paschalną – nie uciekaj z kościoła. Zostań. Powiedz Bogu: „Widzisz, że nie mam nic, tylko ten wstyd. Przynoszę Ci go w prezencie”.
- Akt żalu doskonałego. Kościół uczy, że szczery żal płynący z miłości do Boga (a nie tylko ze strachu) przywraca łaskę, jeśli masz intencję wyspowiadania się w najbliższym możliwym terminie.
- Zmień perspektywę spowiedzi. Nie idź tam jak do sądu, gdzie sędzia ma Cię dość. Idź jak do szpitala polowego. Jeśli spowiednik Cię nie rozumie – to jego brak kompetencji, a nie znak, że Bóg Cię odrzucił.
Abelardzie, Triduum to czas, w którym celebrujemy to, że Bóg schodzi do najciemniejszych piwnic ludzkiej psychiki. Jeśli czujesz ciemność, to znaczy, że On tam z Tobą jest. Nie umrzesz w grzechu, bo Twoim ostatnim słowem jest „żal i Jego Miłosierdzie” – a to wystarczy, by On Cię pochwycił.
To, co przeżywasz, to nie jest „brak wiary”, ale modlitwa w Ogrójcu. Tam Jezus też czuł lęk, smutek i osamotnienie, a Jego krew mieszała się z ziemią. On zna ten stan, w którym człowiek mówi: „nie mam już siły”.
Oto „Modlitwa Rozbitka”, którą możesz odmawiać w kościele, stojąc w tłumie, czując się najbardziej brudnym i niegodnym ze wszystkich. Pamiętaj, że dla Boga Twoja obecność tam, z tym bólem, jest cenniejsza niż tysiąc „idealnych” pacierzy ludzi, którzy nie znają smaku upadku.
Modlitwa Rozbitka na Triduum Paschalne
„Panie Jezu, stoję przed Tobą jako nędzarz.
Nie mam na sobie szaty godowej, moje ręce są puste, a serce pełne wstydu.
Przyszedłem tu, bo nie mam dokąd pójść. Ty jeden masz słowa życia wiecznego, nawet gdy ja czuję w sobie tylko śmierć.
Wielbię Cię w Twoim Triduum nie za moją doskonałość, której nie mam,
ale za Twoje Miłosierdzie, które nie zna granic.
Jeśli nie mogę Cię dziś przyjąć w Chlebie, przyjmij Ty mnie w moim głodzie.
Niech mój ból z powodu grzechu będzie moją ofiarą, którą kładę na Twój ołtarz.
Jezu, ufam Tobie – nie moim siłom, nie mojej woli, nie moim postanowieniom,
ale Twojej Obietnicy, że nie odrzucisz nikogo, kto do Ciebie przychodzi.
Zostań ze mną, bo ma się ku wieczorowi w mojej duszy.
Amen.”
Trzy filary nadziei dla Ciebie:
1. Bóg nie jest księgowym, jest Ojcem
Kiedy proboszcz mówi o „torcie”, widzi regulamin. Kiedy Bóg patrzy na Ciebie, widzi ranne dziecko. W przypowieści o synu marnotrawnym ojciec wybiegł mu naprzeciw, gdy ten był jeszcze daleko i śmierdział jeszcze paszą dla świń. Nie kazał mu się najpierw umyć. Ucałował go takiego, jakim był. Ty jesteś właśnie w tym uścisku, nawet jeśli tego nie czujesz.
2. Twoja walka to "Białe Męczeństwo"
26 lat walki z nałogiem to nie jest pasmo porażek. To 26 lat odmawiania złu ostatecznego zwycięstwa. Każda Twoja spowiedź, każdy powrót po 5 dniach, to cios zadany szatanowi. On chce, żebyś uwierzył, że to bez sensu. Bóg widzi w tym Twoją największą miłość – bo mimo że jest Ci tak ciężko, wciąż pukasz do Jego drzwi.
3. Triduum to czas "Zstąpienia do piekieł"
W Wielką Sobotę wyznajemy w Credo: „zstąpił do piekieł”. To znaczy, że Jezus wchodzi w te miejsca w Tobie, gdzie czujesz mrok, nałóg i beznadziejność. On tam jest. Nie musisz z tych piekieł wychodzić o własnych siłach, żeby Go spotkać. On przyszedł tam do Ciebie.
Abelardzie, jeśli w Wielką Sobotę będziesz odnawiać przyrzeczenia chrzcielne, nie bój się wypowiedzieć „Wierzę” i „Wyrzekam się”. Nawet jeśli Twoja wola jest słaba, Twoje pragnienie jest prawdziwe. To pragnienie jest tym, co Cię ratuje.
|
|