logo
Czwartek, 23 kwietnia 2026 r.
imieniny:
Ilony, Jerzego, Wojciecha – wyœlij kartkę

Pomylona data ostatniej spowiedzi.
Autor: Piotr (---.dynamic.gprs.plus.pl)
Data:   2026-03-24 18:16

Witam wszystkich, byłem dziś u spowiedzi, ostatni raz u spowiedzi byłem 12 marca, a odruchowo powiedziałem 12 stycznia. Odszedłem od konfesjonału i dopiero później sobie o tym przypomniałem. Czy wplywa to waznosc tej spowiedzi?

Re: Pomylona data ostatniej spowiedzi.
Autor: Karina (---.dynamic.gprs.plus.pl)
Data:   2026-03-24 18:50

Myślę, że nie ma to wpływu na ważność spowiedzi, że nie zrobiłeś tego celowo. Problemem byłoby w mojej ocenie gdybyś celowo pomylił daty by skrócić okres od ostatniej spowiedzi by ksiądz się nie "czepiał". A u Ciebie jak mówisz było to odruchowo.

Autor: Piotr (---.dynamic.gprs.plus.pl)
Data:   2026-03-24 22:14

Tylko że
/.../

A. Skrupulant długo nie zazna spokoju, nawet jeśli uzyska odpowiedź na swoje wątpliwości.

B. Po chwili ogarną go następne.

C. I tak w nieskończoność…

1. Najlepsza pomoc - nie grzebać po internetach, ale (za)pytać spowiednika/kierownika duchowego.
I stosować się do jego poleceń.

moderator

Autor: Marek (---.dynamic.play.pl)
Data:   2026-03-25 08:19

Nie okłamałeś spowiednika, pomyliłeś się. W dodatku w dośc marginalnej sprawie.
Ciesz się Łaską Przebaczenia - niech Twoje serce będzie spokojne.

Autor: Martha78 (---.107.143.41.protonet.pl)
Data:   2026-03-25 15:37

Piotrze,
zwróciłabym uwagę na jeszcze jeden aspekt– po co właściwie podajemy datę ostatniej spowiedzi. To nie jest warunek ważności sakramentu, tylko raczej informacja pomocnicza dla spowiednika, żeby mógł lepiej rozeznać sytuację penitenta (np. czy ktoś spowiada się regularnie, czy wraca po dłuższym czasie). W Twojej sytuacji nie było intencji wprowadzenia w błąd, pomyłka dotyczyła rzeczy pomocniczej, zauważyłeś ją dopiero po fakcie.

Pozdrawiam i życzę pokoju serca.

Autor: hanna (---.wtvk.pl)
Data:   2026-03-25 16:41

A ja przyznam, że nigdy nie słyszałam o podawaniu daty (czyli: dzień, miesiąc, rok) i nigdy też w ciągu lat ponad pięćdziesięciu daty nie podawałam. Inaczej mnie nauczono. Chodzi wg mnie o odstęp, rząd wielkości, o wiadomość dla spowiednika, ile czasu minęło od ostatniej spowiedzi: trzy tygodnie, poł roku, osiem lat...
I wg mnie to nie jest to samo, bo jak zaczniemy się martwić o konkretne daty, np. 16 czerwca czy może jednak 17 czerwca, to nam to w końcu zaszkodzi.

Autor: Τ (172.56.90.---)
Data:   2026-03-25 21:49

Mnie także zdziwiło to podanie konkretnej daty, zamiast określenia, ile czasu minęło od ostatniej spowiedzi. Gdybym była na miejscu Piotra, powiedziałabym, że było to dwa tygodnie temu. Ewentualnie, że niecałe dwa tygodnie, gdybym miała jakiś ważny powód, żeby podkreślić, że ten okres był krótki.

Podając odstęp od ostatniej spowiedzi, nie koncentruję się na precyzji, tylko staram się trzymać sensownych zaokrągleń. Mam po prostu na uwadze, że ta informacja powinna być przydatna. Mocno powątpiewam, że spowiednikowi przyda się wiedza w rodzaju: "minął miesiąc i trzy dni" albo "za tydzień upłynie trzy miesiące" ;)

Odpowiedz na tę wiadomość
 Twoje imię:
 Adres e-mail:
 Temat:
 Przepisz kod z obrazka: