logo
Czwartek, 23 kwietnia 2026 r.
imieniny:
Ilony, Jerzego, Wojciecha – wyœlij kartkę

Czy w Wielki Czwartek Komunię można przyjąć dwa razy?
Autor: Marta (---.static.play.pl)
Data:   2026-03-24 15:22

W tym roku chciałam przed południem pójść do katedry na Mszę Krzyżma św. Ale nie po to, by wieczorem uniknąć udziału we Mszy Wieczerzy Pańskiej. Planuję uczestniczyć w obu tych liturgiach. Jednak zastanawia mnie jak to jest z przyjęciem Komunii świętej? Nie do końca rozumiem normalne warunki przyjmowania Komunii więcej niż raz dziennie, podejrzewam, że w Wielki Czwartek nie ma żadnych wyjątków. Fajnie by było gdyby ktoś mi to wytłumaczył :)

Re: Czy w Wielki Czwartek Komunię można przyjąć dwa razy?
Autor: Marek (---.dynamic.play.pl)
Data:   2026-03-24 21:54

Niezależnie od dnia, możesz przyjąć Komunię Świętą dwa razy, pod warunkiem, ze ten drugi raz wiąże się z udziałem w całej Mszy Świętej.

Mówi o tym Kodeks Prawa Kanonicznego, Kanon 917:
"Ten, kto przyjął już Najświętszą Eucharystię, może ją ponownie tego samego dnia przyjąć jedynie podczas celebracji eucharystycznej, w której uczestniczy, z zastrzeżeniem przepisu kan. 921 § 2."

kanon 921 Cię nie dotyczy - stanowi, że w przypadku niebezpieczeństwa śmierci można przyjąć drugi raz nawet bez Mszy Świętej.

Re: Czy w Wielki Czwartek Komunię można przyjąć dwa razy?
Autor: Tomasz (---.static.play.pl)
Data:   2026-03-29 22:44

1. Czyli w zasadzie jedynym dniem, kiedy nie można dwa razy przyjąć Komunii Świętej jest Wielki Piątek, bo tego dnia nie są odprawiane Msze Święte?

2. I jeszcze dla sprecyzowania: trzeba dwa razy uczestniczyć w całej Mszy, czy wystarczy, jeśli drugi raz będziemy na Mszy? Przykładowo - jeśli ktoś przebywa w szpitalu i przyjdzie kapelan z Komunią, i w tym samym dniu ta osoba wyjdzie ze szpitala i pójdzie na Mszę to czy może wtedy drugi raz przystąpić do Komunii podczas tej Mszy?

------

od moderacji:

ad. 1: Msze święte nie są odprawiane w dwa dni: Wielki Piątek i Wielka Sobota.
(Liturgia odprawiana w sobotę wieczorem należy do Niedzieli Zmartwychwstania Pańskiego).

ad. 2: Kanon 917 KPK jest precyzyjny:
"Ten, kto przyjął już Najświętszą Eucharystię, może ją ponownie tego samego dnia przyjąć jedynie podczas celebracji eucharystycznej, w której uczestniczy"

Odpowiedz na tę wiadomość
 Twoje imię:
 Adres e-mail:
 Temat:
 Przepisz kod z obrazka: