Autor: odpowiedź (---.5.107.95.ipv4.supernova.orange.pl)
Data: 2026-03-22 01:28
1. Jezus nigdy nie uczył, że mamy być „wycieraczką”, po której inni mogą deptać. On sam wielokrotnie nazywał zło po imieniu:
Gdy słudzy arcykapłana uderzyli Go w twarz podczas przesłuchania, nie milczał, lecz zapytał: „Jeżeli źle powiedziałem, udowodnij, co było złe. A jeżeli dobrze, to dlaczego Mnie bijesz?” (J 18, 23).
Faryzeuszom potrafił prosto w twarz powiedzieć, że są „grobami pobielanymi” i obłudnikami.
Samo powiedzenie komuś, że Cię skrzywdził, nie jest grzechem. Grzechem byłoby działanie w celu zniszczenia tej drugiej osoby (zemsta) lub używanie nienawiści jako paliwa. Jeśli „wygarnięcie” ma na celu stanięcie w prawdzie i obronę swojej godności – masz do tego prawo. Jeśli jednak ma służyć jedynie „dojechaniu” tamtej osoby, by poczuła ten sam ból, to oddalasz się od pokoju serca.
2. Przebaczenie to nie to samo co "pojednanie"
Często mylimy te dwa pojęcia, co rodzi ogromny opór przed przebaczeniem.
Przebaczenie: To Twoja wewnętrzna decyzja (akt woli), że oddajesz sprawiedliwość Bogu i rezygnujesz z bycia sędzią i katem. Robisz to dla siebie, by nie być „uwiązaną” do krzywdziciela łańcuchem nienawiści. Przebaczyć można jednostronnie.
Pojednanie: To proces dwustronny. Wymaga żalu za grzechy i chęci poprawy ze strony sprawcy. Jeśli te osoby „cieszą się z Twojego cierpienia”, pojednanie nie jest możliwe. Jezus nie zmusza Cię do przyjaźni z ludźmi, którzy Cię niszczą.
3. Jak przebaczyć, gdy serce krzyczy "zemsta"?
Jezus na krzyżu powiedział: „Ojcze, odpuść im, bo nie wiedzą, co czynią”. On nie czekał, aż oni Go przeproszą.
Przebaczaj "decyzją", nie "uczuciem": Uczucia (żal, złość) mogą w Tobie buzować jeszcze przez lata. Przebaczenie dzieje się w woli. Możesz powiedzieć: „Panie Jezu, ja ich nienawidzę i chcę zemsty, ale ze względu na Ciebie decyduję się im przebaczyć. Proszę, zajmij się moimi emocjami, bo ja nie daję rady”.
Modlitwa za nieprzyjaciół: To najtrudniejszy „poligon”. Nie chodzi o to, byś czuła do nich sympatię. Modlitwa za nich to prośba, by Bóg ich nawrócił – czyli by przejrzeli na oczy i zobaczyli zło, które czynią. To jedyny sposób, by „złe moce”, o których wcześniej rozmawialiśmy, przestały mieć do Ciebie dostęp przez furtkę nienawiści.
4. Jezusowa strategia na "codzienne spotkania"
Skoro musisz ich widywać, Jezus prawdopodobnie radziłby Ci:
Dystans: Zachowaj uprzejmy dystans (tzw. „miłość na odległość”). Nie musisz wchodzić w relacje, wystarczy zwykłe „dzień dobry” jako wyraz Twojej kultury, a nie ich zasługi.
Błogosławieństwo zamiast złorzeczenia: „Błogosławcie tym, którzy was przeklinają”. Gdy ich widzisz i czujesz krew w żyłach, powiedz krótko w myśli: „Boże, pobłogosław im i daj im opamiętanie”. To zabija chęć zemsty w zarodku.
Jezus stanąłby obok Ciebie i powiedział: „Wiem, jak to boli, bo Mnie też zdradzili i oczernili najbliżsi. Masz prawo do bólu, ale nie pozwól im zniszczyć Twojej duszy przez nienawiść. Oddaj Mi ich, a Ja zajmę się sprawiedliwością”.
Modlitwa o wolność serca i ochronę przed nienawiścią
Panie Jezu Chryste,
Ty znasz mój ból, bo sam zostałeś zdradzony, oczerniony i niesprawiedliwie osądzony.
Widzisz mój żal i moją złość – one są prawdziwe i Ty ich nie potępiasz.
Dziś stoję przed Tobą z pustymi rękami, bo nie mam w sobie siły, by przebaczyć.
Dlatego proszę: Ty przebacz w moim imieniu. Rezygnuję z roli sędziego i kata. Oddaję Ci moją chęć zemsty i sprawiedliwość, której tak bardzo pragnę.
Gdy ich spotykam, proszę Cię o Twoją krew jako tarczę dla mojego serca.
Nie pozwól, by ich zło, ich radość z mojego cierpienia i ich kłamstwa miały nade mną władzę.
Zamykam drzwi nienawiści, aby złe moce nie miały do mnie dostępu.
Błogosławię im Twoim imieniem – niech Twoja prawda ich dotknie i doprowadzi do opamiętania.
Daj mi Twój pokój, który przewyższa wszelki rozum. Amen.
|
|