logo
Czwartek, 23 kwietnia 2026 r.
imieniny:
Ilony, Jerzego, Wojciecha – wyœlij kartkę

Jak przebaczyć krzywdzicielom?
Autor: Dominika (---.dynamic.mm.pl)
Data:   2026-03-21 19:05

Zbliża się czas spowiedzi wielkanocnej, jednak jak mam do niej przystąpić skoro mam w sobie wiele uzasadnionego żalu i złości wobec ludzi, którzy mnie zranili, oczernili, zniszczyli moje dobre imię? Te osoby nie żałują tego co zrobiły, nawet cieszą się z mojego cierpienia. Poza tym widuję ich codziennie, a każde spotkanie potęguje w sercu żal i chęć zemsty. Czy grzechem jest wygarnięcie im w twarz tego jak się czuję i jak mnie skrzywdziły? Jak takim ludziom przebaczyć?

Re: Jak przebaczyć krzywdzicielom?
Autor: Tomasz (---.dyn.optonline.net)
Data:   2026-03-21 20:20

Umiejętność przebaczania jest łaską. Wiąże się ona z umiejętnością zrozumienia, że krzywdziciel wyrządza sobie duchowa szkodę większą od tej, którą czyni osobie krzywdzonej. Tego sama własnymi siłami w pełni nie zrozumiesz. Ale módl się o tę łaskę.

Autor: Akittm (---.dynamic.play.pl)
Data:   2026-03-21 23:03

Jeśli te osoby nie żałują i cieszą się z Twojego cierpienia, wygarnięcie im tego w twarz niczego nie zmieni. Nie pomoże Tobie nawet emocjonalnie. Jeśli uda Ci się ich zranić w odwecie - też nie poczujesz się lepiej ani zdrowiej. Czyjaś krzywda nie sprawi, że Twoja krzywda minie. Będzie gorzej, więc nie warto. Porzuć te myśli.

Postanów w sercu im wybaczyć, nie życzyć im źle, nie chcieć dla nich zła.

Autor: odpowiedź (---.5.107.95.ipv4.supernova.orange.pl)
Data:   2026-03-22 01:28

1. Jezus nigdy nie uczył, że mamy być „wycieraczką”, po której inni mogą deptać. On sam wielokrotnie nazywał zło po imieniu:
Gdy słudzy arcykapłana uderzyli Go w twarz podczas przesłuchania, nie milczał, lecz zapytał: „Jeżeli źle powiedziałem, udowodnij, co było złe. A jeżeli dobrze, to dlaczego Mnie bijesz?” (J 18, 23).
Faryzeuszom potrafił prosto w twarz powiedzieć, że są „grobami pobielanymi” i obłudnikami.
Samo powiedzenie komuś, że Cię skrzywdził, nie jest grzechem. Grzechem byłoby działanie w celu zniszczenia tej drugiej osoby (zemsta) lub używanie nienawiści jako paliwa. Jeśli „wygarnięcie” ma na celu stanięcie w prawdzie i obronę swojej godności – masz do tego prawo. Jeśli jednak ma służyć jedynie „dojechaniu” tamtej osoby, by poczuła ten sam ból, to oddalasz się od pokoju serca.

2. Przebaczenie to nie to samo co "pojednanie"
Często mylimy te dwa pojęcia, co rodzi ogromny opór przed przebaczeniem.
Przebaczenie: To Twoja wewnętrzna decyzja (akt woli), że oddajesz sprawiedliwość Bogu i rezygnujesz z bycia sędzią i katem. Robisz to dla siebie, by nie być „uwiązaną” do krzywdziciela łańcuchem nienawiści. Przebaczyć można jednostronnie.
Pojednanie: To proces dwustronny. Wymaga żalu za grzechy i chęci poprawy ze strony sprawcy. Jeśli te osoby „cieszą się z Twojego cierpienia”, pojednanie nie jest możliwe. Jezus nie zmusza Cię do przyjaźni z ludźmi, którzy Cię niszczą.

3. Jak przebaczyć, gdy serce krzyczy "zemsta"?
Jezus na krzyżu powiedział: „Ojcze, odpuść im, bo nie wiedzą, co czynią”. On nie czekał, aż oni Go przeproszą.
Przebaczaj "decyzją", nie "uczuciem": Uczucia (żal, złość) mogą w Tobie buzować jeszcze przez lata. Przebaczenie dzieje się w woli. Możesz powiedzieć: „Panie Jezu, ja ich nienawidzę i chcę zemsty, ale ze względu na Ciebie decyduję się im przebaczyć. Proszę, zajmij się moimi emocjami, bo ja nie daję rady”.
Modlitwa za nieprzyjaciół: To najtrudniejszy „poligon”. Nie chodzi o to, byś czuła do nich sympatię. Modlitwa za nich to prośba, by Bóg ich nawrócił – czyli by przejrzeli na oczy i zobaczyli zło, które czynią. To jedyny sposób, by „złe moce”, o których wcześniej rozmawialiśmy, przestały mieć do Ciebie dostęp przez furtkę nienawiści.

4. Jezusowa strategia na "codzienne spotkania"
Skoro musisz ich widywać, Jezus prawdopodobnie radziłby Ci:
Dystans: Zachowaj uprzejmy dystans (tzw. „miłość na odległość”). Nie musisz wchodzić w relacje, wystarczy zwykłe „dzień dobry” jako wyraz Twojej kultury, a nie ich zasługi.
Błogosławieństwo zamiast złorzeczenia: „Błogosławcie tym, którzy was przeklinają”. Gdy ich widzisz i czujesz krew w żyłach, powiedz krótko w myśli: „Boże, pobłogosław im i daj im opamiętanie”. To zabija chęć zemsty w zarodku.
Jezus stanąłby obok Ciebie i powiedział: „Wiem, jak to boli, bo Mnie też zdradzili i oczernili najbliżsi. Masz prawo do bólu, ale nie pozwól im zniszczyć Twojej duszy przez nienawiść. Oddaj Mi ich, a Ja zajmę się sprawiedliwością”.

Modlitwa o wolność serca i ochronę przed nienawiścią

Panie Jezu Chryste,
Ty znasz mój ból, bo sam zostałeś zdradzony, oczerniony i niesprawiedliwie osądzony.
Widzisz mój żal i moją złość – one są prawdziwe i Ty ich nie potępiasz.
Dziś stoję przed Tobą z pustymi rękami, bo nie mam w sobie siły, by przebaczyć.
Dlatego proszę: Ty przebacz w moim imieniu. Rezygnuję z roli sędziego i kata. Oddaję Ci moją chęć zemsty i sprawiedliwość, której tak bardzo pragnę.
Gdy ich spotykam, proszę Cię o Twoją krew jako tarczę dla mojego serca.
Nie pozwól, by ich zło, ich radość z mojego cierpienia i ich kłamstwa miały nade mną władzę.
Zamykam drzwi nienawiści, aby złe moce nie miały do mnie dostępu.
Błogosławię im Twoim imieniem – niech Twoja prawda ich dotknie i doprowadzi do opamiętania.
Daj mi Twój pokój, który przewyższa wszelki rozum. Amen.

Autor: Estera (---.165.kosman.pl)
Data:   2026-03-22 22:19

Zastanów się jakie będą efekty, cytuję, "wygarnięcie im w twarz tego jak się czuję i jak mnie skrzywdziły" - czy przyniesie to coś dobrego, czy tylko da upust emocjom? Samo dbanie o siebie jest dobre, dobrze jest też mówienie o swoich uczuciach, granicach, miejscach, które nas bolą w relacjach z innymi i. Tylko niekoniecznie ma to być "wygarnianie", które prawdopodobnie tylko nasili konflikt. Z kolei nie wiadomo, czy te osoby, które Cię skrzywdziły są gotowe na konstruktywną rozmowę.
Jak już padło wyżej, przebaczenie to nie pojednanie i nawet po przebaczeniu nie masz obowiązku kontaktować się z kimś, kto Cię skrzywdził, a tym bardziej godzić się na własną krzywdę. To decyzja serca: nie chcę krzywdy tej osoby, nie chcę się mścić, zostwiam tę sytuację. Ta decyzja ma tak naprawdę pomóc Tobie, bo pozwoli na uspokojenie emocji, na wyrzucenie z siebie bólu i żalu, nawet jeśli nie stanie się to od razu, i w konsekwencji uzdrowienie Ciebie. Zyskasz więcej miejsca w środku na dobro.

Autor: A (---.dynamic.gprs.plus.pl)
Data:   2026-03-24 12:06

Dominiko,
miałaś do czynienia ze złoczyńcami, którzy wyrządzili Ci wiele zła. Przebaczenie jednak to nie oznacza zgodę na zło i zaakceptowania ich podłych czynów. Przebaczenie jest procesem, który dokonuje się tak jak w modlitwie pańskiej : "odpuść nam nasze winy, jako i my odpuszczamy naszym winowajcom". Czyli my prosimy Boga o wybaczenie grzechów - to szczera spowiedź i żal za grzechy oraz nasi winowajcy nas proszą o przebaczenie. Bez ich skruchy i zmiany postępowania nie będzie przebaczenia. Tak jak Pan Bóg nam nie odpuści win, jeżeli sami go nie poprosimy.

Ty jesteś gotowa do przebaczenia, ale twoi prześladowcy niestety nie, więc czujesz duży smutek i dyskomfort. Ale człowiek jest wolny i nie możesz ich wyręczyć w tym. Zatem kierując się przykazaniem miłości, masz im mimo to błogosławić i bronić się przed kolejnym złem, które Ci wyrządzają. Bronić się, czyli nie pozwalać na zło i postawić silne granice. Zaakceptowanie zła to nie jest miłość, lecz wciągnięcie razem z prześladowcą w ramiona szatana.
Najlepiej z tymi osobami mieć jak najmniejszy kontakt i do czasu szczerej zmiany postawy nie angażowanie się w żadne relacje. Inaczej prześladowcy będą Cię dalej poniżać i sprawiać ból, a ty będziesz trwała w tym cierpieniu. Tego Pan Bóg od nas nie oczekuje.

Z Panem Bogiem

Autor: hanna (---.wtvk.pl)
Data:   2026-03-24 21:33

Dominiko,
Twoja decyzja o przebaczeniu NIE zależy wcale od tego, czy są na to gotowi Twoi krzywdziciele. Nie musisz czekać na ich jakikolwiek ruch. Może przeproszą, może nigdy tego nie zrobią. Nie wiem.
Przebaczenie pomoże Tobie, da Ci pewien rodzaj wolności i pokoju. Chodzi o Twoją decyzję woli, nie o przykre uczucia. One mogą się buntować jeszcze długo, to naturalne.
Przebaczenie nie znaczy oczywiście, że nic się nie stało złego. Stało się, wiesz o tym, znasz skalę bólu... i to Ty możesz zdecydować: przebaczam. Nie życzyć źle, nie planowac odwetu, nie wypominać co chwilę.
Nie musisz utrzymywać kontaktu z takimi osobami.

Autor: hanna (---.wtvk.pl)
Data:   2026-03-24 23:16

Do A:

"Czyli my prosimy Boga o wybaczenie grzechów - to szczera spowiedź i żal za grzechy oraz nasi winowajcy nas proszą o przebaczenie. Bez ich skruchy i zmiany postępowania nie będzie przebaczenia.

Może czegos nie rozumiem. Moze napisane niejasno.
Ale przebaczenie ze strony Dominiki jest w pełni możliwe bez skruchy osób, które ją skrzywdziły.
Mamy szansę, możliwosc, dobre prawo przebaczyc także wtedy, gdy nasi winowajcy NIE proszą.
Bez ich skruchy i bez ich zmiany postępowania przebaczenie Dominiki jest rzeczą dobrą i możliwą.

Autor: A (---.dynamic.gprs.plus.pl)
Data:   2026-03-27 21:10

Dziękuję Hanno za komentarz do mojego postu. Dużo o tym rozmyślałem i widać, że chyba niepoprawnie ponazywałem niektóre rzeczy. Przebaczenie wynika bezpośrednio z przykazania miłości bliźniego. I tak jak Pan Jezus nas uczy, nie powinno się ograniczać do siedmiu razy, lecz być nieograniczone.
To w naszej religii jedna z najtrudniejszych postaw. Miłość do nieprzyjaciół i przebaczenie win, także wtedy gdy nie widać skruchy i prośby o przebaczenie. My powinniśmy jednak, wbrew temu z jakimi trudnymi emocjami wiąże się rozpatrywanie naszych ran i bólu zadanego przez prześladowcę, być gotowi przebaczyć mimo braku zmiany postawy i dalszego prześladowania. I to nie jest wcale łatwe dla nikogo.

I to co nazwałem przebaczeniem, chyba nazwa się pojednaniem. A nie zawsze do niego dochodzi i nie można do niego nikogo zmusić, ani oprawcę, ani tym bardziej ofiarę prześladowania.
Nie wyklucza to jednak poczucia sprawiedliwości. Mamy prawo, a nawet powinniśmy domagać się naprawienia wyrządzonej szkody od złoczyńcy. Dobrze pojęte przebaczenie w żaden sposób nie uniemożliwia kroków prawnych przeciwko bliźniemu, który wyrządził wielką krzywdę lub po prostu otrzymania przeprosin, jeżeli zachowanie było naganne, a nie wiązało się z tak dużym przewinieniem.

Autor: Magda (---.dynamic.play.pl)
Data:   2026-04-03 22:58

Oddaj tę sytuację Bogu. Jeśli coś cię przerasta, jest za trudne, niemożliwe do pokonania, oddaj sprawę Bogu, powierz ją Mu, zrzuć ten ciężar na Jezusowe ramiona, On podżwignie wszystko, Boża Miłość jest większa niż całe zło; tylko Bóg może w pełni uzdrowić tą sytuację, bo widzi ją w szerszym kontekście, poza tym odpowiadając złem za zło, odpłacając nienawiścią, chęcią zemsty, trwamy w grzechu, więc zrywamy więź z Bogiem, a relacja z Nim w naszym życiu jest najcenniejsza.

Odpowiedz na tę wiadomość
 Twoje imię:
 Adres e-mail:
 Temat:
 Przepisz kod z obrazka: