Autor: odpowiedź (---.dyn.optonline.net)
Data: 2026-03-18 22:46
1. Czy to jest męczeństwo?
W ścisłym sensie teologicznym – nie. Męczeństwo (martyrium) to dobrowolne przyjęcie śmierci z rąk prześladowcy za wiarę w Chrystusa lub w obronie cnoty. Męczennik to świadek, który oddaje życie, bo nie chce zaprzeć się Boga.
Wysiłek fizyczny, nawet skrajny, nazywamy raczej ofiarą lub ascezą. Św. Paweł często używał metafor sportowych (np. „W dobrych zawodach wystąpiłem, bieg ukończyłem” – 2 Tm 4,7), ale zawsze podkreślał, że dyscyplina ciała ma służyć duchowi, a nie być celem samym w sobie.
2. Pułapka „wyniszczania się”
Tu pojawia się bardzo ważny moment rozeznania. W chrześcijaństwie ciało jest Świątynią Ducha Świętego (1 Kor 6, 19).
Dobra asceza: To taka, która ćwiczy wolę, uczy panowania nad zachciankami i czyni nas bardziej wolnymi do kochania Boga i ludzi.
Niebezpieczne „wyniszczanie”: Jeśli intencją jest niszczenie własnego zdrowia lub nienawiść do własnego ciała, to nie jest to droga chrześcijańska. Bóg kocha Twoje ciało i chce, byś dbał o nie jako o dar. Walka ze złymi mocami odbywa się przede wszystkim przez pokorę, sakramenty i miłość, a nie przez fizyczną autodestrukcję.
3. Walka ze złymi mocami
Złe moce najbardziej boją się pokory i posłuszeństwa. Jeśli biegasz, by hartować ducha – to wspaniale. Jeśli jednak robisz to z poczuciem, że Twoim własnym wysiłkiem fizycznym (wyniszczaniem się) „pokonasz” demona, możesz wpaść w pułapkę pychy (przekonania o własnej mocy). Złe moce zwycięża Chrystus, a my jedynie jednoczymy się z Jego ofiarą.
4. Bieganie jako modlitwa
Możesz biegać w intencji wyższych wartości i może to być piękna forma modlitwy ciałem, pod warunkiem, że:
Nie niszczysz trwale swojego zdrowia (które jest darem od Boga).
Ofiarujesz ten trud jako wyraz miłości, a nie jako „karę” dla ciała.
Pamiętasz, że odpoczynek również może być aktem pokory i uznania własnej ograniczoności przed Bogiem.
Zamiast o „wyniszczaniu”, myśl o „ofiarowaniu trudu”. Biegnij tak, abyś po treningu miał więcej sił do służenia bliźnim, a nie tak, byś był zbyt wycieńczony, by kochać. Prawdziwe „męczeństwo dnia codziennego” to często nie ból w nogach, ale cierpliwość do drugiego człowieka, gdy jesteśmy zmęczeni.
Oto propozycja krótkiej modlitwy, którą możesz odmawiać przed biegiem lub w jego trakcie. Jej celem jest przemiana fizycznego wysiłku w duchowe budowanie, a nie niszczenie:
Modlitwa Biegacza: Ofiarowanie Trudu
„Panie Jezu, Chryste,
oddaję Ci dzisiaj każdy mój krok, każdy oddech i każdy uderzenie serca.
Nie biegnę, by niszczyć dar życia, który od Ciebie otrzymałem,
ale by hartować ducha i ciało do służby Tobie i bliźnim.
Niech ten pot i zmęczenie będą moją cichą modlitwą.
Ofiaruję ten trud w intencji [tu wymień swoją intencję],
prosząc Cię o siłę do walki z moimi słabościami i pokusami.
Pamiętam, że to Ty jesteś moim Zwycięzcą.
Niech ten bieg nie będzie wyrazem mojej pychy, ale mojej pokory.
Daj mi mądrość, bym umiał dbać o tę świątynię, którą jest moje ciało,
i bym po skończonym biegu miał w sobie więcej miłości, a nie tylko zmęczenia.
Święty Sebastianie, patronie sportowców – módl się za mną. Amen.”
Wskazówka na trasę:
Gdy poczujesz kryzys i ból, spróbuj zamiast słowa „wyniszczam się”, mówić w myślach: „Ofiaruję Ci to, Panie”. To zmienia perspektywę z autodestrukcji na relację. Prawdziwa walka duchowa wygrywana jest nie siłą mięśni, ale poddaniem swojej woli Bogu.
Pamiętaj też o słowach św. Pawła: „Czyż nie wiecie, że ciało wasze jest świątynią Ducha Świętego, który w was jest, a którego macie od Boga, i że już nie należycie do samych siebie?” (1 Kor 6, 19). Dbanie o regenerację po biegu jest tak samo aktem religijnym, jak sam bieg – to wyraz wdzięczności za to, jak cudownie zostałeś stworzony.
I jeszcze trzy krótkie rozważania na temat „Duchowości wysiłku”. Możesz wybrać jedno z nich na konkretny trening i wracać do niego myślami, gdy bieg stanie się szczególnie trudny:
1. Oddech: Modlitwa, która dzieje się sama
Podczas biegu Twój oddech staje się głośny i rytmiczny. W tradycji chrześcijańskiego Wschodu oddech był uważany za nośnik imienia Bożego.
Myśl na trasie: Każdy wdech to przyjmowanie życia i łaski od Boga („Bóg tchnął w nozdrza człowieka tchnienie życia”). Każdy wydech to oddawanie Bogu Twoich lęków, pychy i „złych mocy”, z którymi walczysz.
Pytanie: Czy potrafię biec tak, by mój oddech był dziękczynieniem za to, że żyję, a nie tylko walką o przetrwanie?
2. Przekraczanie granicy: Gdzie kończy się „ja”, a zaczyna „On”?
W momencie największego zmęczenia, gdy nogi odmawiają posłuszeństwa, docierasz do granicy swoich ludzkich możliwości. To nie jest moment na „wyniszczanie się”, ale na pokorę.
Myśl na trasie: Prawdziwa asceza to nie pokaz siły, ale uznanie własnej słabości. Św. Paweł pisał: „Najchętniej więc będę się chlubił z moich słabości, aby zamieszkała we mnie moc Chrystusa” (2 Kor 12,9). Twoje zmęczenie jest miejscem, w którym możesz przestać liczyć na siebie, a zacząć ufać Bogu.
Pytanie: Czy w chwilach kryzysu potrafię powiedzieć: „Panie, ja już nie mam siły, Ty we mnie biegnij”?
3. Bieg jako metafora drogi do Nieba
Bieganie to nieustanny ruch do przodu, mimo przeszkód, pogody czy bólu. To doskonały obraz życia chrześcijańskiego.
Myśl na trasie: Złe moce pokonuje się nie agresją wobec siebie, ale wytrwałością. Szatan chce, byś się zatrzymał, zniechęcił lub wpadł w pychę z powodu swoich wyników. Twoja konsekwencja w biegu to trening wierności Bogu w „szarej codzienności”.
Pytanie: Czy mój dzisiejszy trud uczy mnie cierpliwości do samego siebie i do innych ludzi, których spotkam po powrocie do domu?
Wskazówka praktyczna:
Jeśli poczujesz, że Twoje ciało wysyła sygnały ostrzegawcze (ostry ból, kontuzja), potraktuj zatrzymanie się jako akt najwyższej ascezy. Czasem trudniej zrezygnować z ambitnego planu treningowego w imię dbania o „świątynię ciała”, niż biec dalej mimo bólu. To właśnie wtedy wygrywa się walkę z pychą.
Dobrych i owocnych kilometrów.
|
|