Autor: B. (---.184.251.87.ipv4.supernova.orange.pl)
Data: 2026-03-21 03:15
Wasi Synowie są wierzący, tyle że teraz są jak biblijny knotek tlejący… :) (por. Mt 12,20)
Możesz synom powiedzieć, albo dać do przeczytania:
Na Mszę Świętą chodzimy, bo tam jest wykonywane polecenie Pana Jezusa - "bierzcie i jedzcie, to jest Ciało Moje" (por. Mt 26,26)
"Nie opuszczajmy naszych wspólnych zebrań, jak się to stało zwyczajem niektórych, ale zachęcajmy się nawzajem /…/" Hbr 10,25
No i trzecie Przykazanie Boże: "Pamiętaj abyś dzień święty święcił"...
Uczniowie zbierali się „pierwszego dnia tygodnia" (czyli w niedzielę). Jezus sam przyszedł na takie spotkanie po zmartwychwstaniu:
"19 Wieczorem owego pierwszego dnia tygodnia, tam gdzie przebywali uczniowie, gdy drzwi były zamknięte z obawy przed Żydami, przyszedł Jezus, stanął pośrodku i rzekł do nich: Pokój wam!" J 20,19
Bóg powierzył Apostołowi Piotrowi główne zadanie: „Paś owce moje”, „Paś baranki moje” (J 21, 15-17), nazwał Piotra „skałą” „Ty jesteś Piotr [czyli Skała], i na tej Skale ZBUDUJĘ KOŚCIÓŁ MÓJ” Mt 16,18
Kościół - co to jest? To nie tylko zbiór ludzi wierzących, to także mistyka. Kościół jest CIAŁEM Chrystusa, a Chrystus GŁOWĄ Kościoła. My - członkami tego Ciała
Tu daję Ci fragmenty Biblii które o tym mówią:
"I wszystko poddał pod Jego [Jezusa - dop. B.] stopy, a Jego samego ustanowił nade wszystko GŁOWĄ dla Kościoła który jest Jego CIAŁEM, /…/." Ef 1, 22-23
"Wy przeto jesteście CIAŁEM Chrystusa i poszczególnymi członkami 1 Kor 12,27
Jeżeli Kościół coś ustali - Bóg to respektuje w Niebie (!) (oczywiście Kościół nie może ustalić np. nowego Dekalogu). Kościół coś zmieni - Bóg respektuje tę zmianę w Niebie... Patrz:
"18 /.../ Wszystko, co zwiążecie na ziemi, będzie związane w niebie, a co rozwiążecie na ziemi, będzie rozwiązane w niebie." Mt 18,18
"Kto was słucha, Mnie słucha, a kto wami gardzi, Mną gardzi; lecz kto Mną gardzi, gardzi Tym, który Mnie posłał." Łk 10,16
Pan Jezus obiecał także: „(...) A oto Ja jestem z wami przez wszystkie dni, aż do skończenia świata.” Mt 28,20
Sednem, podstawowym zadaniem Kościoła jest nauczanie oraz dawanie pokarmu który „daje życie”:
„RZEKŁ DO NICH JEZUS: ZAPRAWDĘ, ZAPRAWDĘ, POWIADAM WAM: JEŻELI NIE BĘDZIECIE SPOŻYWALI CIAŁA SYNA CZŁOWIECZEGO I NIE BĘDZIECIE PILI KRWI JEGO, NIE BĘDZIECIE MIELI ŻYCIA W SOBIE. J 6,53
W kościele jest także i działa Duch Święty:
"Po tych słowach tchnął na nich i powiedział im: Weźmijcie Ducha Świętego!" J 20,22
Bazą Kościoła jest Chrystus, a On jest MIŁOŚCIĄ (1J 4,8). To jest dziejowe odkrycie na wagę odkrycia Ameryki… Najważniejsza jest MIŁOŚĆ, Boga do nas, nasza do Boga, wzajemna między ludźmi. Mówi o tym np. Hymn o miłości (1 Kor 13,1-13) - Choćbyś posiadł wszelką wiedzę świata, bez miłości będzie to NICZYM... Chodzi o kierunek myślenia.
Twoje pytania wynikają z zatroskania, a zatroskanie to właśnie miłość do męża i synów...
"A Bóg, [dawca] nadziei, niech wam udzieli pełni radości i pokoju w wierze, abyście przez moc Ducha Świętego byli bogaci w nadzieję." Rz 15,13
Serdecznie pozdrawiam.
|
|