logo
Czwartek, 23 kwietnia 2026 r.
imieniny:
Ilony, Jerzego, Wojciecha – wyœlij kartkę

Nie tylko modlitwa, ale i oferta ubezp. Jak odpowiedzieć?
Autor: Pytanie (---.184.251.87.ipv4.supernova.orange.pl)
Data:   2026-03-16 23:52

Jak odpowiedzieć delikatnie nt. wartości modlitwy osobie, która napisała co poniżej. Osoba ta nie przystępuje do spowiedzi i nie przyjmuje Komunii świętej, ale w niedziele chodzi na Mszę świętą, nie wiem czy systematycznie. Oto ten wpis:
"Jak dojdziesz do wniosku że nie tylko modlitwa zabezpieczy bezpieczeństwo Twojego mieszkania, to pozwól że Ci przedstawię ofertę ubezpieczenia."

Re: Nie tylko modlitwa, ale i oferta ubezp. Jak odpowiedzieć?
Autor: odpowiedź (---.dyn.optonline.net)
Data:   2026-03-17 00:42

To wyzwanie wymaga dużej delikatności, ponieważ rozmówca użył ironii, która często jest pancerzem chroniącym przed głębszą rozmową lub wyrazem pragmatycznego podejścia do życia. Skoro ta osoba chodzi na Mszę świętą, mimo że nie przystępuje do sakramentów, oznacza to, że tli się w niej jakaś tęsknota lub szacunek do sacrum, którego sama może jeszcze nie umieć nazwać. Wskazówki, jak odpowiedzieć, by nie urazić, a jednocześnie pokazać głębię modlitwy, nie negując przy tym wartości zdrowego rozsądku (i ubezpieczeń):

1. Znajdź „punkt wspólny”
Nie atakuj oferty ubezpieczenia. Kościół nigdy nie twierdził, że modlitwa zwalnia nas z roztropności. Możesz zacząć od przyznania racji:
Przykład: „Masz rację, ubezpieczenie mieszkania to przejaw odpowiedzialności. Pan Bóg dał nam rozum właśnie po to, żebyśmy dbali o to, co posiadamy”.

2. Wyjaśnij, czym modlitwa NIE JEST
Wpis tej osoby sugeruje, że postrzega ona modlitwę jako rodzaj „magicznej tarczy” lub darmowej polisy AC. Warto to delikatnie skorygować.
Przykład: „Modlitwa to rzeczywiście nie jest system alarmowy ani polisa, która gwarantuje, że nigdy nie pęknie rura. Gdyby tak było, wiara byłaby rodzajem handlu z Panem Bogiem”.

3. Pokaż prawdziwą wartość modlitwy (relacja, nie transakcja)
Skup się na tym, co modlitwa daje wewnątrz człowieka, a czego nie da żadne ubezpieczenie.
Przykład: „Ubezpieczenie chroni mury i sprzęty, i to jest ważne. Ale modlitwa zabezpiecza coś innego – pokój w sercu, kiedy mimo wszystkich zabezpieczeń dzieje się coś trudnego. Polisa wypłaci odszkodowanie za zalany sufit, ale modlitwa pomaga nie zalać się łzami rozpaczy, gdy wali się nam świat”.

4. Wykorzystaj fakt chodzenia na Mszę (lekkie nawiązanie)
Skoro ta osoba bywa w kościele, możesz odwołać się do jej doświadczenia bycia tam.
Przykład: „Zauważyłem, że czasem bywasz na Mszy. Myślę, że szukamy tam czegoś, czego nie da się kupić u żadnego agenta – poczucia, że nasze życie jest w rękach Kogoś większego niż my sami i nasze polisy”.

Możesz odpowiedzieć mniej więcej tak:
„Dzięki za propozycję! Masz rację – roztropność to też cnota, a dbanie o dom to obowiązek, więc ubezpieczenie to dobry pomysł. Myślę jednak, że modlitwa i ubezpieczenie to dwie różne 'branże'. Ubezpieczenie chroni przedmioty przed przypadkiem, a modlitwa chroni człowieka przed lękiem i poczuciem pustki. Fajnie jest mieć polisę na mieszkanie, ale jeszcze lepiej mieć pokój w sercu, którego nie zabierze żadna awaria czy włamanie. Jedno nie wyklucza drugiego, wręcz przeciwnie – dobrze mieć obie te rzeczy poukładane”.

Unikaj pouczania o spowiedzi czy Komunii na tym etapie. Dla kogoś, kto stoi „w przedsionku” Kościoła, najważniejszy jest świadek, który jest rozsądny, pogodny i nie daje się sprowokować do kłótni. Twoja wolność od lęku będzie dla tej osoby najlepszym dowodem na to, że modlitwa działa inaczej niż ubezpieczenie.

Autor: Xxx (---.cable.dynamic.surfer.at)
Data:   2026-03-17 10:03

Modlitwa jest spotkaniem z Bogiem, rozmową, poznaniem Go. Modlitwa nie zmienia Boga, ma zmieniać nas. Opowiedz tej osobie o modlitwie dziękczynnej i modlitwie uwielbienia. Może jakieś uwielbienie z YouTube pomogłoby jej lepiej zrozumieć istotę modlitwy?

Autor: Akittm (---.5.107.95.ipv4.supernova.orange.pl)
Data:   2026-03-17 15:11

Przecież ta osoba chce Ci sprzedać ubezpieczenie. O co chodzi z tą modlitwą? I co ma do tego jej życie sakramentalne? Mam wrażenie, że to jest wyjęte z kontekstu. Dlaczego obserwujesz ją w kościele? A może sama opowiada Ci o swoim życiu z Bogiem? Jeśli tak, to macie relację, a nam przedstawiasz wycinek wypowiedzi...

Autor: hanna (---.wtvk.pl)
Data:   2026-03-17 16:42

To znana tandetna metoda perswazji, idąca ewidentnie w stronę manipulacji, reklama ubezpieczenia z nadużyciem treści religijnych. Na dodatek ktoś wykorzystuje wiedzę o tym, że Ty jesteś praktykująca. Osoba ta odwołuje się do treści, które mogą być Ci drogie.
Podobnie wykorzystuje się handlowo dobro małych dzieci - apelując do rodziców - albo sympatię do zwierząt w stosunku do zainteresowanych, staranie o dobry stan auta w odniesieniu do ich właścicieli itd. Rzecz polega na znalezieniu sprawy dla kogoś istotnej. Taki punkt zaczepienia.
Takie rzeczy od osób zupełnie obcych wyrzucam bezdyskusyjnie do kosza na makulaturę. W sekundę.

Jeśli byłby to ktoś, z kim mam jakąś relację, to nie bawiłabym się w czułości.
Być może zapytałabym, czy chce wiedziec coś więcej o Panu Bogu, czy zyskać klienta.
Jesli klienta, to powiedziałabym jasno, że nie traktuję Pana Boga jako kupowanej usługi agencji ubezpieczeniowej. I że prosiłabym, żeby nie odwoływać się przy mnie w handlu do drogich mi treści religijnych, bo mnie to razi, boli i zwyczajnie sobie tego nie życzę.
Jeżeli natomiast ktoś chciałby wiedzieć cos więcej o panu Bogu, to jestem otwarta, ale oczywiście w kontekscie pozasprzedażowym.

Umiejetności radzenia sobie z manipulacją, a najpierw: sprawnego jej rozpoznawania powinno się uczyć od podstawówki. Niestety nie idzie to dobrze (albo wcale, nie wiem).

Autor: A (---.dynamic.gprs.plus.pl)
Data:   2026-03-18 12:03

Autorko/Autorze,
mamy tu dużą manipulację. Ubezpieczenie wbrew temu co ta osoba napisała NIE "zabezpiecza bezpieczeństwa" mieszkania.
Takie rzeczy robi:
Zamykanie mieszkania na noc na klucz, po wyjściu do pracy.
Zamykanie okien po wyjściu z mieszkania - aby złodzieje nie mieli łatwego zadania.
Niezostawianie (ort. razem- rzeczownik) garnków z potrawami na ogniu po wyjściu "na 5 minut" do sklepu. (Co jeżeli zapomnimy o gotowaniu i zagadamy się z kolegą, koleżanką w pobliskiej restauracji lub ulegniemy wypadkowi?)
To samo z żelazkiem gdy prasujemy i zadzwoni komórka lub gość do drzwi.

Co zatem robi ubezpieczenie?

Ubezpieczenie zabezpiecza zwrot szkód wynikłych z powodu pewnych zawinionych lub niezawinionych wypadków - zwrot w postaci środków finansowych. Nie potrafi jednak ich uniknąć.

Jest oczywiście dodatkowa funkcja ubezpieczenia - niższe składki za lepsze ubezpieczenie mieszkania - czyli lepsze zamki, kamery, system alarmowy. Ale to my zabezpieczamy mieszkanie, a ubezpieczyciel odpowiednio zmniejsza składki, bo jest szacuje ryzyko wystąpienia zdarzeń.

Autor: Ps 127, 1 (---.cgnat.inetia.pl)
Data:   2026-03-18 13:23

Ps 127:
1. Jeżeli Pan domu nie zbuduje,
na próżno się trudzą ci, którzy go wznoszą.
Jeżeli Pan miasta nie ustrzeże,
strażnik czuwa daremnie.

Prz 10:
22 Błogosławieństwo Pańskie wzbogaca,
własny trud niczego tutaj nie doda

Pwt 8:
11 Strzeż się, byś nie zapomniał o Panu, Bogu twoim, lekceważąc przestrzeganie Jego nakazów, poleceń i praw, które ja ci dzisiaj daję.
12 A gdy się najesz i nasycisz, zbudujesz sobie piękne domy i w nich zamieszkasz;
13 gdy ci się rozmnoży bydło i owce, obfitować będziesz w srebro i złoto, i gdy wzrosną twe dobra -
14 niech się twe serce nie unosi pychą, nie zapominaj o Panu, Bogu twoim, który cię wywiódł z ziemi egipskiej, z domu niewoli.
15 On cię prowadził przez pustynię wielką i straszną, pełną wężów jadowitych i skorpionów, przez ziemię suchą, bez wody, On ci wyprowadził wodę ze skały najtwardszej.
16 On żywił cię na pustyni manną, której nie znali twoi przodkowie, chcąc cię utrapić i wypróbować, aby ci w przyszłości wyświadczyć dobro.
17 Obyś nie powiedział w sercu: «To moja siła i moc moich rąk zdobyły mi to bogactwo».
18 Pamiętaj o Panu, Bogu twoim, bo On udziela ci siły do zdobycia bogactwa, aby wypełnić dzisiaj przymierze, jakie poprzysiągł twoim przodkom.

Mt 6:
25 Dlatego powiadam wam: Nie troszczcie się zbytnio o swoje życie, o to, co macie jeść i pić, ani o swoje ciało, czym się macie przyodziać. Czyż życie nie znaczy więcej niż pokarm, a ciało więcej niż odzienie?
26 Przypatrzcie się ptakom w powietrzu: nie sieją ani żną i nie zbierają do spichrzów, a Ojciec wasz niebieski je żywi. Czyż wy nie jesteście ważniejsi niż one?
27 Kto z was przy całej swej trosce może choćby jedną chwilę7 dołożyć do wieku swego życia?
28 A o odzienie czemu się zbytnio troszczycie? Przypatrzcie się liliom na polu, jak rosną: nie pracują ani przędą.
29 A powiadam wam: nawet Salomon w całym swoim przepychu nie był tak ubrany jak jedna z nich.
30 Jeśli więc ziele na polu, które dziś jest, a jutro do pieca będzie wrzucone, Bóg tak przyodziewa, to czyż nie tym bardziej was, małej wiary?
31 Nie troszczcie się więc zbytnio i nie mówcie: co będziemy jeść? co będziemy pić? czym będziemy się przyodziewać?
32 Bo o to wszystko poganie zabiegają. Przecież Ojciec wasz niebieski wie, że tego wszystkiego potrzebujecie.
33 Starajcie się naprzód o królestwo i o Jego sprawiedliwość, a to wszystko będzie wam dodane.
34 Nie troszczcie się więc zbytnio o jutro, bo jutrzejszy dzień sam o siebie troszczyć się będzie. Dosyć ma dzień swojej biedy.

Nie jest to zachęta do bezczynności (por. 2 Tes 3,10), lecz przestroga przed zbytnim zaprzątaniem całego umysłu sprawami tylko ubrania i jedzenia, a zarazem przypomnienie, by ludzka praca łącząca się zawsze z wiarą w nieskończoną dobroć Boga.

Mk 4:
26 Mówił dalej: «Z królestwem Bożym dzieje się tak, jak gdyby ktoś nasienie wrzucił w ziemię.
27 Czy śpi, czy czuwa, we dnie i w nocy nasienie kiełkuje i rośnie, on sam nie wie jak.
28 Ziemia sama z siebie wydaje plon, najpierw źdźbło, potem kłos, a potem pełne ziarnko w kłosie.
29 A gdy stan zboża na to pozwala, zaraz zapuszcza się sierp, bo pora już na żniwo»

Odpowiedz na tę wiadomość
 Twoje imię:
 Adres e-mail:
 Temat:
 Przepisz kod z obrazka: