logo
Piątek, 07 listopada 2025 r.
imieniny:
Antoniego, Kariny, Przemiły, Wilibrorda – wyœlij kartkę

Święto Archaniołów 24 X czy 29 IX?
Autor: Azariasz (---.dynamic.mm.pl)
Data:   2024-11-12 18:51

Mam pytanie czy została może przesunięta lub zmieniona data liturgicznego wspomnienia Archaniołów Michała, Gabriela i Rafała ponieważ dotychczas pamiętam że ten dzień obchodzony był 24 października. Dzisiaj szukając pewnych informacji w internecie przypadkiem natrafiłem na informacje że tzw święto Archaniołów jest obchodzone 29 września.

Zatem jak jest poprawnie? 29 września czy 24 października? Była jakaś zmiana daty czy ten 29 września to jakiś powielony błąd?

Re: Święto Archaniołów 24 X czy 29 IX?
Autor: Archaniołowie (---.10.76.129.ipv4.supernova.orange.pl)
Data:   2024-11-12 19:53

Święto Archaniołów jest 29 września.
Nie wiem w jakim wieku jesteś, ale do 1969 roku 24 X to było święto tylko archanioła Rafała - każdy Archanioł miał swój odrębny dzień, 29 IX czczono archanioła Michała. W 1969 roku połączono te dni i teraz obchodzi się święto wszystkich trzech Archaniołów 29 IX.

Autor: hanna (---.wtvk.pl)
Data:   2024-11-12 19:53

Od lutego 1969 roku obchody 29 września. Łatwo to sprawdzić np. w brewiarzu (także elektronicznym):
https://brewiarz.pl/czytelnia/liturgia.php3

Autor: Azariasz (---.dynamic.mm.pl)
Data:   2024-11-12 20:58

W roku 1969 na pewno jeszcze nie istniałem. Zacząłem bytować od lat 90 ubiegłego wieku. Kojarzę że w kościele do którego chodzę kilka razy była mowa że 24 października przypada właśnie święto Archaniołów Rafała Michała i Gabriela i że w tym dniu będą się modlić też o ich wstawiennictwo. Skąd takie rozbieżności?

--------

Najlepiej zapytać u źródła: "w kościele do którego chodzę"
moderator

Autor: Archaniołowie (---.10.76.129.ipv4.supernova.orange.pl)
Data:   2024-11-12 22:12

Najlepiej rzeczywiście spytać. Trzeba też pamiętać, że pamięć czasem płata nam figle, dalibyśmy sobie głowę uciąć za coś, a potem się okazuje, że było inaczej. Niemniej w jakiejś konkretnej parafii może być jakaś stara tradycja, do której np. nawiązuje wiekowy kapłan. Może była jakaś kaplica św. Rafała i w ten dzień było bardzo uroczyście? Albo obraz świętych Archaniołów? Modlić się do Archaniołów zawsze wolno, także 24 października. Jeśli ksiądz znalazł jakieś nawiązanie to mógł taką modlitwę zaproponować. Zresztą czasem starsi kapłani lubią mówić coś w rodzaju: "dziś/w tym tygodniu 24 X - kiedyś w tym dniu było święto Archanioła Rafała, dlatego pomodlimy się o ich wstawiennictwo..."
Ale jeśli to było aż kilka razy, i tak pamiętasz, to warto z ciekawości spytać. Gdyby odpowiedź była ciekawa, to napisz.

Odpowiedz na tę wiadomość
 Twoje imię:
 Adres e-mail:
 Temat:
 Przepisz kod z obrazka: