logo
Piątek, 07 listopada 2025 r.
imieniny:
Antoniego, Kariny, Przemiły, Wilibrorda – wyœlij kartkę

Znajomi dawno przegonili mnie z zarobkami.
Autor: Mixi (38 l.) (---.146.90.188.mobile.internet.t-mobile.pl)
Data:   2024-11-11 19:46

Mam 38 lat i muszę się wyżalić. Mam poczucie, że nie radzę sobie w życiu, że moi rodzice może dobrze nie przygotowali mnie do życia samodzielnego. Skończyłam studia prawnicze, a klepię biedę całe życie i ciężko mi znaleźć dobrą pracę. Pracuję wiecznie za marne grosze i nie widzę perspektyw na lepiej płatną pracę. Doprowadza mnie to do rozpaczy, zwłaszcza, gdy widzę, że moi znajomi w innych branżach dawno przegonili mnie z zarobkami, wiedzie im się, koleżanki dobrze wyszły za mąż, budują domy, a mi ciągle muszą pomagać rodzice. Nie wiem jak sobie poradzić, żeby mieć dobrą pracę. Beznadzieja związana z pracą spowodowała, że zaczęłam chodzić do psychologa i dopiero uświadomiłam sobie, ze tak nie powinno być, ze rodzice wspierają mnie w tym wieku, bo już powinni być na emeryturze i odpoczywać. Co gorsza wspierają też mojego brata, który jest w podobnym wieku. Brat podjął lekkomyślną decyzję i wpadł w długi za granicą. Rodzice pomagają mu wyjść z tego, ale on żyje ponad stan i nie może spłacić długów. Myśl o szukaniu pracy napawa mnie lękiem. Zawsze przychodziło mi to z trudem. Chciałabym się przebranżowić, ale szkoda mi zostawiać prawa, bo tyle lat się uczyłam, nie mam też pomysłu na siebie w co warto inwestować i w co pójść, żeby żyło mi się lepiej. Zawsze miałam zdolności artystyczne i kreatywne, ale nie wiem zawodowo co mogłabym robić innego.

Re: Znajomi dawno przegonili mnie z zarobkami.
Autor: kaktus (---.beskidmedia.pl)
Data:   2024-11-25 20:25

Zarobki nie są najważniejsze. Ale jakim cudem będąc prawnikiem zarabiasz grosze?

Autor: Mixi (38 l.) (---.dynamic.chello.pl)
Data:   2024-11-26 18:53

Kaktus, jest bardzo dużo prawników, bo została otworzona droga do zawodu. Nie brakuje chętnych do pracowania za darmo, albo półdarmo. Wiele kancelarii jest na granicy rentowności, albo się zamykają. Bogatych prawników jest niewielki procent. Ja pracowałam zawsze na umówię o pracę, za najniższą krajową plus parę stów. Wyzysk po prostu, za dużo jest prawników. Moje zarobki to za mało, żeby kupić sobie mieszkanie na kredyt w dużym mieście. Niestety dobija mnie to wszystko. Wiem, ze pieniądze nie są najważniejsze, ale chcę godnie żyć. W chwili obecnej nikt mi nawet kredytu na mieszkanie nie da, a nie mam męża.

Autor: Mateusz (---.dynamic.mm.pl)
Data:   2024-11-26 20:45

Podstawowe pytanie brzmi: czy ukończyłaś aplikację? Sędziowską, adwokacką, prokuratorską, radcowską? Bo bez niej zdobycie pracy w zawodach prawniczych jest praktycznie niemożliwe, to jedne z ostatnich, które nie zostały poddane słynnej deregulacji. Jeśli ją zdobędziesz, to państwo zapewni Ci pracę, bo nie ma kogoś takiego, jak bezrobotny sędzia, czy prokurator. Z radcami i adwokatami jest gorzej, w ich przypadku musisz zwykle "wkręcić" się do jakiejś kancelarii, a to dość hermetyczne środowiska.

Autor: Mixi (---.dynamic.chello.pl)
Data:   2024-11-29 18:41

Mateusz, nie mam aplikacji. Nie chcę być sędzią ani prokuratorem, poza tym nie wiem czy wiesz jak bardzo trudno od jakiegoś czasu nim zostać. Jeśli chodzi o adwokacką i radcowską nie jest kolorowo. Pracuję w kancelarii, ale zarabiam grosze. Wkręcenie się do kancelarii z renomą zajęło mi dobre 10 lat. Wiem że tytuły adwokata czy radcy jakoś znacząco by nie polepszył mojego bytu. Nie mam motywacji, żeby robić uprawnienia.

Autor: Marta (---.28.60.240.threembb.co.uk)
Data:   2024-11-30 00:57

Polecam Ci książkę „Bogaty albo biedny - po prostu różni mentalnie” autor T. Harv Eker. Widziałam gdzieś po polsku, ale tłumaczenie było trochę kulawe, więc jak możesz to przeczytaj sobie po angielsku.

Autor: Marek Piotrowski (---.dynamic.chello.pl)
Data:   2024-11-30 12:35

Bodajże w Dezyderacie jest takie mądre osotrzeżenie:
"Porównując się z innymi możesz stać się próżny i zgorzkniały, bowiem zawsze znajdziesz lepszych i gorszych od siebie."

Odpowiedz na tę wiadomość
 Twoje imię:
 Adres e-mail:
 Temat:
 Przepisz kod z obrazka: