logo
Piątek, 07 listopada 2025 r.
imieniny:
Antoniego, Kariny, Przemiły, Wilibrorda – wyœlij kartkę

Jak się zachować podczas podniesienia?
Autor: -e- (---.multi.internet.cyfrowypolsat.pl)
Data:   2024-11-11 12:53

Witam. Mam zapytanie jak trzeba się zachować podczas podniesienia na Mszy Św? Od jakiegoś czasu mówię w myśli: Niech będzie uwielbione Ciało Twoje Panie w tym Najświętszym Sakramencie, teraz i na wieki 3 razy, i Niech będzie uwielbiona Krew Twoja Panie Jezu w tym Najświętszym Sakramencie, teraz i na wieki... Czy tak jest dobrze?

Re: Jak się zachować podczas podniesienia?
Autor: Mateusz (---.dynamic.mm.pl)
Data:   2024-11-11 14:08

Czemu nie? Jeśli tylko powodem wzbudzenia takiej myśli jest wiara w autentyczną obecność Pana Jezusa pod Postaciami Eucharystycznymi. Bo nie jest to obowiązkowe.

Data:   2024-11-11 20:54

Dziękuję za odpowiedzi, z których wnioskuję, że robię dobrze :) Pozdrawiam serdecznie wszystkich Odpowiadających, a przede wszystkim Księdza Moderatora :)

Autor: Marek (---.play-internet.pl)
Data:   2024-11-23 06:27

Polecam przeczytać "Tajemnica Eucharystii", objawionej boliwijskiej mistyczce Catalinie Rivas. Na youtube jest piękny spektakl wykonany na jego podstawie, przez aktorów teatru w Ełku.

Autor: Marek Piotrowski (---.dynamic.chello.pl)
Data:   2024-11-24 13:49

Tylko czy zastępowanie w tym momencie spontaniczności przez ułożony tekst jest na pewno lepsze?

Autor: ann (---.dynamic.chello.pl)
Data:   2024-11-26 19:37

Nas siostra na religii w podstawówce uczyła, żeby mówić "Pan mój i Bóg mój". I żeby patrzeć na Pana Jezusa, a nie schylać głowę.

Data:   2024-11-27 18:55

Do ann... przez dłuższą chwilę patrzę, a dopiero potem schylam głowę i modlę się

Autor: Marzena (---.static.chello.pl)
Data:   2024-12-13 19:43

Przy podniesieniu Hostii patrzę i mówię "Pan mój i Bóg mój" 3x, a przy podniesieniu Kielicha "O Boska Krwi, wołaj o miłosierdzie dla mnie" 3x. Kłaniam się, gdy kapłan klęka. Nie uderzam się w pierś jak przy spowiedzi powszechnej i nie czynię znaku krzyża, wstając (widzę, że służba liturgiczna też tego nie robi).

Odpowiedz na tę wiadomość
 Twoje imię:
 Adres e-mail:
 Temat:
 Przepisz kod z obrazka: