logo
Piątek, 07 listopada 2025 r.
imieniny:
Antoniego, Kariny, Przemiły, Wilibrorda – wyœlij kartkę

KKK 2115 Nieprzewidywanie brakiem odpowiedzialności?
Autor: Tomasz (---.dynamic.chello.pl)
Data:   2024-11-11 04:42

W jednym z ostatnich wątków na forum znalazłem następujący cytat z katechizmu: "2115 Bóg może objawić przyszłość swoim prorokom lub innym świętym. Jednak właściwa postawa chrześcijańska polega na ufnym powierzeniu się Opatrzności w tym, co dotyczy przyszłości, i na odrzuceniu wszelkiej niezdrowej ciekawości w tym względzie. Nieprzewidywanie może stanowić brak odpowiedzialności."

O co chodzi z tym ostatnim zdaniem? Początek tego fragmentu mówi, że nie należy dociekać, co przyszłość przyniesie. Ale ostatnie zdanie sugeruje coś całkiem innego. Jak to rozumieć? I jak zakaz wybiegania w przyszłość ma się do takich rzeczy, jak prognozowanie pogody czy przewidywanie wybuchów wulkanów?

Re: KKK 2115 Nieprzewidywanie brakiem odpowiedzialności?
Autor: hanna (---.wtvk.pl)
Data:   2024-11-11 15:06

Kwestia rozróżnienia.
Czym innym jest przewidywanie konsekwencji na podstawie naturalnej wiedzy, nauki, doświadczenia itp. (pogoda, wulkany), czym innym uciekanie się do "wiedzy" przekraczającej naturalne i rozumne wyposażenie (wróżby, horoskopy itp.). Pierwsze dobre i potrzebne, choć bywa ułomne, niedoskonałe. Drugie niedobre, choć może dawać iluzje pewności.

Data:   2024-11-11 19:35

Rozumiem różnicę pomiędzy wróżbami a naukowym przewidywaniem. Ale nie rozumiem, o czym w zasadzie mówi punkt 2115. Dla mnie jest on mało precyzyjny. W szczególności nie rozumiem, po co dodano ostatnie zdanie ("Nieprzewidywanie może stanowić brak odpowiedzialności"). Ono w moim odczuciu pojawia się tutaj "ni z gruszki, ni z pietruszki" i w tym miejscu do niczego mi nie pasuje. O co tu chodzi?

Autor: To pytanie już było:) (---.146.253.82.mobile.internet.t-mobile.pl)
Data:   2024-11-11 20:05

https://www.katolik.pl/forum/read.php?f=1&i=143319&t=143206

Data:   2024-11-11 21:04

Rzeczywiście, było to pytanie, ale w tamtym wątku nie ma na nie dobrej odpowiedzi. Jest tam jedynie mowa o tym, co oczywiste - że należy się dopasowywać do tego, co może się zdarzyć (czyli np. nie iść w klapkach w góry, gdy może spaść śnieg), ale nie ma wyjaśnienia, dlaczego w tekście katechizmu w punkcie 2115 wstawiono takie zdanie, na pierwszy rzut oka bardzo słabo związane z tematem. Myślę, że autorzy Katechizmu musieli tu mieć coś konkretnego na myśli, ale nie potrafię zrozumieć, co.

Autor: To pytanie już było:) (---.146.253.82.mobile.internet.t-mobile.pl)
Data:   2024-11-11 22:44

Może po prostu tak, że w tym co nieprzewidywalne, powinniśmy zdać się na Bożą Opatrzność, a w tym co przewidywalne, wykazać się odpowiedzialnościa, Tu np. nie wystawiać Boga na próbę czy uratuje mnie gdy rzucę się pod pociąg, tylko dlatego, że choćby przyśniło mi się, że taką sytuację przeżyłem. Może ja też źle to interpretuję, nie wiem.

Autor: Ζ (---.res.spectrum.com)
Data:   2024-11-11 23:04

Tomaszu, myślę, że to ostatnie zdanie wiąże się z drugim. Po prostu ufne poleganie na Bożej Opatrzności nie może prowadzić do totalnej beztroski, bezmyślności, do całkowitego unikania wybiegania w przyszłość, do postawy "Bóg za mnie wszystko załatwi, a ja się nie muszę o nic starać". Dla Ciebie może jest oczywiste, "że należy się dopasowywać do tego, co może się zdarzyć", ale nie dla wszystkich tak być musi.

Odpowiedz na tę wiadomość
 Twoje imię:
 Adres e-mail:
 Temat:
 Przepisz kod z obrazka: