logo
Piątek, 07 listopada 2025 r.
imieniny:
Antoniego, Kariny, Przemiły, Wilibrorda – wyœlij kartkę

Zmiana z katolika w sceptyka. Co zrobić?
Autor: Jola (---.dynamic.chello.pl)
Data:   2024-11-08 21:32

Co zrobić, gdy osoba z biegiem życia zmienia się z katolika w sceptyka (praktykującego), lecz drążącego i wciąż poszukującego odpowiedzi?

Re: Zmiana z katolika w sceptyka. Co zrobić?
Autor: Tomasz (---.dynamic.chello.pl)
Data:   2024-11-08 22:33

Według mnie świadczy to o tym, że ta osoba coraz poważniej traktuje swoją wiarę. Drążenie i szukanie odpowiedzi jest według mnie bardzo pozytywnym objawem. Jeśli nasza wiara jest obiektywnie prawdziwa to poszukiwanie prawdy jest zbieżne z pogłębianiem wiary.

Autor: Mateusz (---.dynamic.mm.pl)
Data:   2024-11-08 22:48

Dać mu przykład własnego życia, podsunąć odpowiednie lektury, zachęcić do udziału w grupach mających na celu pogłębianie życia religijnego. W tej kolejności, bo nie każdego ciągnie do bycia we wspólnocie.

Data:   2024-11-08 23:11

Tomasz
Mam właśnie wrażenie, że to u tej osoby oddala od Boga..

Mateusz
Książki czyta, artykuły, itd. Przeszła całą formację w Ruchu Światło-Życie wraz z rekolekcjami, w tym pełnieniem funkcji animatora grupy. Była w diakoniach przy parafii. Teraz w dorosłości bierze udział w katechezach dla dorosłych...
Ja nie jestem dobrym przykładem.

Autor: Estera (---.165.kosman.pl)
Data:   2024-11-09 00:05

Cieszyć się. Katolik ma być owcą, a nie bezwolnym baranem idącym za stadem. Ma prawo drążyć i szukać odpowiedzi, ma prawo poznawać. Warto zainteresować tę osobę dokumentami Kościoła, poczynając od Katechizmu Kościoła Katolickiego, ale też nauczaniami papieży, Ojców Kościoła, wartościowymi opracowaniami i np. podcastami w internecie. Jeśli to będzie mało, można studiować teologię.

Przykłady z youtube: Do nauczania Kościoła odwołuje się w swoich filmach np. ks. Rafał Jarosiewicz na kanale "SMS z Nieba TV" na Youtubie, wiedzę przemyca ks. Marek Studenski z kanału "Szklanka dobrej rozmowy", o związkach filozofii i nauki z religią opowiada Sławomir Leciejewski, o Biblii można posłuchać w "Spiżarni wiary" z s. Joanną Nowińską. Oczywiście jest tego dobra o wiele, wiele więcej.

Autor: Ula (---.agg2.dyx.chf-qkr.eircom.net)
Data:   2024-11-09 01:11

Też uważam że to dobry znak. Przez długi czas kwestionowałam zasady naszej wiary, szukałam, czytalam, wątpiłam, odrzucałam pewne dogmaty. W pewnym momencie zaczelam uczęszczać nawet do kosciola baptystów. I to całe moje zmaganie i szukanie właściwie umocniło moją relacje z Bogiem i spowodowało ze uznałam ze to Kościół katolicki jest tym jedynym i prawdziwym. I choć dalej pewnych rzeczy nie rozumiem w KK to uważam że tak musi być i już. To tajemnice wiary, których po prostu nie jestem w stanie pojąć tu na Ziemi ale w przyszłym życiu myślę że będą mi dane odpowiedzi na wszystkie nurtujące mnie pytania.
Pozdrawiam

Autor: hanna (---.wtvk.pl)
Data:   2024-11-09 01:35

Czy poszukiwanie odpowiedzi i zgłębianie ('drążenie") wydaje Ci się ryzykowne? Takie odnoszę wrażenie.

Szuka odpowiedzi? To świetnie. Gorzej gdyby się zatrzymała w marazmie, zasklepionej kościółkowatości albo na poziomie mniejszego lub większego grzecznie pobożnego dzieciaka, który czyni coś latami, bo wypada, kazano, bo rutyna albo przyzwoitość.

Co zrobić? Nie przeszkadzać, nie ganić za poszukiwania. Nie uważać, że wiara jest raz na zawsze gotowa i na poziomie constans. Zachęcać do rozwoju. Modlić się o odszukanie odpowiedzi.
I o obronę przed zastojem. Także własnym.

Data:   2024-11-09 12:29

Dziękuję, bardzo wartościowe informacje.
Nie jestem przeciwnikiem poszukiwań, czy drążenia, tylko myślę, że niosą ze sobą ryzyko, że sceptycyzm przerodzi się w krytycyzm, negację i podważanie prawd wiary. W wątpliwości. Bo to poszukiwanie wynika z wątpliwości.

Autor: Ania (---.146.90.23.mobile.internet.t-mobile.pl)
Data:   2024-11-09 15:02

„Nie dręcz się szukaniem Boga daleko od Ciebie. On jest w Tobie, z Tobą, w Twoich westchnieniach, w Twoim szukaniu”
Św. Ojciec Pio „Uzdrów mnie”

Autor: Marek Piotrowski (---.dynamic.chello.pl)
Data:   2024-11-09 15:53

Wątpliwości i ich drążenie jest OK. Jednak polecam gorąco nie drążyć wielu rzeczy na raz, lecz skupienie się na jednej (po jej rozwiązaniu na następnych).
Innymi słowy - drążyć PORZĄDNIE.
Drążenie wielu spraw na raz tylko wzmaga wątpliwości, bo jest powierzchowne.
Pismo Święte, teksty Ojców, świętych (którzy modlili się i rozważali przez te wszystkie wieki od czasów Chrystusa), modlitwa i oczywiście rozumowanie. Poznanie faktów. Pytanie ludzi kompetentnych.

Autor: Sylwester (---.186.36.150.ipv4.supernova.orange.pl)
Data:   2024-11-10 15:16

To dobry znak. Widocznie osobie tej przestaje wystarczać ślepa wiara lub wiara kulturowa ('z dziada pradziada'). Wiara bez rozumu przeradza się w fanatyzm. Fanatyk religijny jest przekonany że tylko jego wiara jest słuszna i w związku z tym może przemocą psychiczną lub fizyczną zmuszać innych aby przyjęli jego wiarę. A to raczej nie jest działanie w imieniu Boga. Św. Jan Paweł II powiedział: 'Wiara i rozum są jak dwa skrzydła anioła na których duch ludzki unosi się ku kontemplacji prawdy'. Tak więc spokojnie.

Autor: orelka (---.merinet.pl)
Data:   2024-11-14 21:20

"Bo to poszukiwanie wynika z wątpliwości."

Ale wątpliwości nie znikną jeśli nie będzie się poszukiwać.
I tak - zawsze jest ryzyko, że szukając - pobłądzimy.
Ale jeśli człowiek szuka prawdy - to prędzej, czy później ją znajdzie - nawet jeśli po drodze zabłądzi.
Nigdy tak naprawdę nie wiemy, czy ktoś, kto przez takie błądzenie - zwątpił, za kilka miesięcy/lat nie wróci do Boga z hukiem i impetem.

Odpowiedz na tę wiadomość
 Twoje imię:
 Adres e-mail:
 Temat:
 Przepisz kod z obrazka: