logo
Piątek, 01 grudnia 2023 r.
imieniny:
Blanki, Edmunda, Eligiusza, Natalii, Florencji – wyœlij kartkę

Co dzisiaj znaczy oddać talent bankierom?
Autor: Szukający (---.213.216.91.ip4.netico.pl)
Data:   2023-11-19 09:16

Przypowieść Mt 25, 14-30
Witam, co znaczy dziś oddać talent bankierom? Kim są ci bankierzy z przypowieści??

Re: Co dzisiaj znaczy oddać talent bankierom?
Autor: Marek Piotrowski (---.dynamic.chello.pl)
Data:   2023-11-19 13:04

Nic nie znaczy (w sensie polecenia co mamy robić). To element przypowieści, który pokazuje, że ktoś, kto nie wykorzystuje tego, co otrzymał od Boga, faktycznie powoduje stratę, niż korzyść. Z całą pewnością wymową przypowieści nie jest teza, jakoby "oddanie bankierom" byłoby tym, do czego Bóg nas zachęca.

Autor: Mateusz (---.dynamic.mm.pl)
Data:   2023-11-19 13:49

To znaczy rozwijać miłość. Wbrew zasadzie "jeśli nie wiadomo, o co chodzi - to chodzi o pieniądze".

Autor: Danusia (178.219.104.---)
Data:   2023-11-19 20:54

Czytając z uwagą wszystko jest zrozumiałe:

"25 Bojąc się więc, poszedłem i ukryłem twój talent w ziemi. Oto masz swoją własność!" 26 Odrzekł mu pan jego: "Sługo zły i gnuśny! Wiedziałeś, że chcę żąć tam, gdzie nie posiałem, i zbierać tam, gdziem nie rozsypał. 27 Powinieneś więc był oddać moje pieniądze bankierom, a ja po powrocie byłbym z zyskiem odebrał swoją własność." Mt 25, 25-27

Dziś oddając kasę do banku :) zysku z tego, zbyt wiele, by nie było. Osobiście jeśli dysponuję pieniędzmi to puszczam je w ruch, bo kasa która leży po prostu gnije :) Coś co jest w obiegu, po latach widać jakie to przynosi i pomnaża dobra i to w dziedzinie materialnej jak i w każdym aspekcie życia ludzkiego, we wspomnianych talentach, o czym przypomina Ewangelia Mateusza.

Autor: Bea (---.dynamic.chello.pl)
Data:   2023-11-20 00:44

W przypowieści właściciel poniósł koszt utraconych korzyści z powodu zaniechania sługi.
Dziś co to oddanie może znaczyć - np. jeśli sam nie korzystasz, daj temu, który będzie potrafił i odniesie z tego korzyść. Podziel się, obdaruj. Wedle powiedzenia, że "Dobro to jedyna rzecz, która się mnoży, gdy się ją dzieli”.

Autor: G_JP (---.nycmny.fios.verizon.net)
Data:   2023-11-21 17:36

W tekście poniżej biskup Robert Barron przedstawia interpretację 'Przypowieści o talentach' według emerytowanego profesora w Katedrze Biblistyki, Homiletyki i Pre-Teologii na University of Saint Mary of the Lake ks. Roberta Schoenstene'a ( https://usml.edu/staff/rev-robert-l-schoenstene/ ). W tym ujęciu darmo dane talenty są ofiarowanym nam miłosierdziem Boga i Jego miłością. Pomnażać talenty to być miłosiernym wobec innych tak jak Bóg jest miłosierny wobec nas; to również okazywanie innym miłości. Żydzi mieli zakaz udzielania pożyczek innym żydom na procent, zatem zastanawiające jest to, że pan zasugerował złemu słudze, że powinien był oddać pieniądze bankierom na procent. Możliwe, że w tej sugestii kryje się sarkazm na kłamstwa złego sługi (zły sługa kłamał odnośnie tego, jaki jest jego pan).

Tekst (tekst angielski przez translator google): https://www-catholicworldreport-com.translate.goog/2014/09/22/the-deeper-meaning-of-the-parable-of-the-talents/?_x_tr_sl=en&_x_tr_tl=pl&_x_tr_hl=en&_x_tr_pto=wapp

Biskup Robert Barron wyjaśnia przypowieść (można włączyć polskie tłumaczenie): https://youtu.be/bXC_qB8xfYQ

Autor: jaho (---.play-internet.pl)
Data:   2023-11-30 14:19

W ostatnią niedzielę roku liturgicznego (26 XI 2023) był czytany fragment z ewangelii (Mt 25, 31-46). To słowa Jezusa Chrystusa, między innymi: "bo byłem głodny a daliście mi jeść, byłem spragniony a daliście mi pić, byłem nagi a przyodzialiście mnie, byłem chory a odwiedziliście mnie". W ewangelii znajdziesz jeszcze wiele fragmentów dotyczących czynienia miłosierdzia, zachęcania do czynienia miłosierdzia. Powiedzmy że nie potrafię czynić miłosierdzia, w sposób bezpośredni, to znaczy nie dostrzegam osób które mają takie potrzeby. Jednak potrafię sobie odmówić pewnych przyjemności, nie palę papierosów, nie piję alkoholu, jakieś pieniądze udaje mi się zaoszczędzić.
Kim są ci bankierzy z przypowieści? Dla mnie takimi bankierami z przypowieści są: Bracia Albertyni, Siostry Albertynki, organizacja Kościół w Potrzebie, ostatnio przekazuję niewielkie kwoty dla Szlachetnej Paczki. Kiedyś przekazywałem datki dla Caritas.pl/chcę pomóc/aktualne zbiórki.

Odpowiedz na tę wiadomość
 Twoje imię:
 Adres e-mail:
 Temat:
 Przepisz kod z obrazka: