logo
Piątek, 01 grudnia 2023 r.
imieniny:
Blanki, Edmunda, Eligiusza, Natalii, Florencji – wyœlij kartkę

Dlaczego Jezus mówił zagadkami?
Autor: Bea (---.centertel.pl)
Data:   2023-11-09 14:15

W dzisiejszej Ewangelii Jezus mówi do faryzeuszów "(...) Zburzcie tę świątynię, a Ja w trzech dniach wzniosę ją na nowo. Powiedzieli do Niego Żydzi: «Czterdzieści sześć lat budowano tę świątynię, a Ty ją wzniesiesz w przeciągu trzech dni?» On zaś mówił o świątyni swego ciała" (J, 2, 19-22)
No i oczywiście, wiem, że o to chodziło Jezusowi, o swoją zbawczą śmierć i zmartwychwstanie, wiem - bo mnie o tym uczono, bo czytałam Pismo Święte.

I tak, jak dawniej przyjmowałam Słowo Boże takie, jakie jest, tak w ostatnich latach niektóre fragmenty, jak choćby ten, wzbudzają we mnie bunt (?), złość (...?). No bo, dlaczego Jezus mówił zagadkami i skąd niby mieli wiedzieć Żydzi, co miał na myśli, skoro mówił niejasno, a raczej w sposób wskazujący na coś innego, niż sedno wypowiedzi.

Re: Dlaczego Jezus mówił zagadkami?
Autor: Marek Piotrowski (---.dynamic.chello.pl)
Data:   2023-11-09 18:51

Myślę, że to nie Żydzi mieli wiedzieć, tylko my mamy wiedzieć, że Jezus wiedział, jaką śmiercią zginie.

Autor: hanna (---.wtvk.pl)
Data:   2023-11-09 21:20

Abstrahując od konkretnego przykładu. Myślę, że posługiwanie się przypowieścią, analogią itp. było formą komunikacji dobrze znaną kulturze, w której żył Jezus.

Autor: Estera (---.165.kosman.pl)
Data:   2023-11-09 23:51

Jak nie mówił, jak mówił?

«Syn Człowieczy musi wiele wycierpieć: będzie odrzucony przez starszyznę, arcykapłanów i uczonych w Piśmie; będzie zabity, a trzeciego dnia zmartwychwstanie» (Łk 9,22)

"9 A gdy schodzili z góry, przykazał im, aby nikomu nie rozpowiadali o tym, co widzieli, zanim Syn Człowieczy nie powstanie z martwych. 10 Zachowali to polecenie, rozprawiając tylko między sobą, co znaczy "powstać z martwych".(Mk 9)

"21 Odtąd zaczął Jezus wskazywać swoim uczniom na to, że musi iść do Jerozolimy i wiele cierpieć od starszych i arcykapłanów, i uczonych w Piśmie; że będzie zabity i trzeciego dnia zmartwychwstanie. 22 A Piotr wziął Go na bok i począł robić Mu wyrzuty: «Panie, niech Cię Bóg broni! Nie przyjdzie to nigdy na Ciebie»." (Mk 16)

A skąd Żydzi mieli wiedzieć, co to zmartwychwstanie?
Język ma być dostosowany do odbiorcy.

Autor: hanna (---.wtvk.pl)
Data:   2023-11-10 00:07

Nie jestem najmocniejsza w tych sprawach, ale pamiętałam - i sprawdziłam pospiesznie, że faryzeusze, którzy istnieli i nauczali ładnych kilkaset lat wcześniej nim Pan Jezus zaczął działalność publiczną, wierzyli w zmartwychwstanie ciała. Zatem pojęcie zmartwychwstania funkcjonowało u jakiejś części Żydów. Jak sobie to dokładniej wyobrażali, nie wiem.

Dlaczego Jezus nauczał w przypowieściach, a nie tylko kawa na ławę?
https://jezuici.pl/2022/05/jezus-naucza-w-przypowiesciach/

Autor: Estera (---.165.kosman.pl)
Data:   2023-11-10 15:01

"24 Rzekła Marta do Niego: «Wiem, że zmartwychwstanie w czasie zmartwychwstania w dniu ostatecznym»" (J 11)
Myślę, że wiara w zmartwychwstanie w czasach ostatecznych różni się od wiary w zmartwychwstanie tu i teraz.

Autor: Pismo Święte (---.165.kosman.pl)
Data:   2023-11-10 15:01

Cel przypowieści

10 Przystąpili do Niego uczniowie i zapytali: «Dlaczego w przypowieściach mówisz do nich?»
11 On im odpowiedział: «Wam dano poznać tajemnice królestwa niebieskiego, im zaś nie dano.
12 Bo kto ma, temu będzie dodane, i nadmiar mieć będzie; kto zaś nie ma, temu zabiorą również to, co ma.
13 Dlatego mówię do nich w przypowieściach, że otwartymi oczami nie widzą i otwartymi uszami nie słyszą ani nie rozumieją.
14 Tak spełnia się na nich przepowiednia Izajasza:
Słuchać będziecie, a nie zrozumiecie,
patrzeć będziecie, a nie zobaczycie.
15 Bo stwardniało serce tego ludu,
ich uszy stępiały i oczy swe zamknęli,
żeby oczami nie widzieli ani uszami nie słyszeli,
ani swym sercem nie rozumieli: i nie nawrócili się, abym ich uzdrowił.
16 Lecz szczęśliwe oczy wasze, że widzą, i uszy wasze, że słyszą.
17 Bo zaprawdę, powiadam wam: Wielu proroków i sprawiedliwych pragnęło ujrzeć to, na co wy patrzycie, a nie ujrzeli; i usłyszeć to, co wy słyszycie, a nie usłyszeli.

Mt 13, 10-17

Autor: Danusia (178.219.104.---)
Data:   2023-11-10 22:01

Bea :) Uśmiecham się do Ciebie, bo kiedy rano czytałam ten fragment Ewangelii o którym rozprawiasz, to pomyślałam to samo co i Ty. Oczywiście mówię do Jezusa - Panie przecież mówisz nie na temat i jak to pojąć?

Cytuję Ciebie: "No bo, dlaczego Jezus mówił zagadkami i skąd niby mieli wiedzieć Żydzi, co miał na myśli, skoro mówił niejasno, a raczej w sposób wskazujący na coś innego, niż sedno wypowiedzi."
Skojarzenia, co do tego zagubienia faryzeuszy. Oni mówią o chlebie a Jezus o niebie, oczywiście parafrazując porzekadło - "ja o niebie ty o chlebie".

Rozumiem to w ten sposób, że Jezus Chrystus poprzez swoje życie i Osobę zjednoczoną z Ojcem, ma przekazać nam treści nieco inne niż to, co możemy ogarnąć zmysłami. Życie nadprzyrodzone jest bardzo trudne do ujęcia w sposób werbalny, stąd wychodzą takie absurdy "ja o niebie ty o chlebie".

W posługiwaniu charyzmatami właśnie Duch Święty prowadzi tak, by to co powinno, po prostu "zaskoczyło", i przyniosło owoc Bogu wiadomy. My oczywiście też w Kościele Świętym mamy możliwość i łaskę poznania tych owoców ale nie zawsze.

Z tego fragmentu Ewangelii ja mam takie myśli, że faryzeusze myśleli bardzo docześnie a Jezus otwiera nową perspektywę dla człowieka zjednoczonego z Bogiem.

Autor: G_JP (---.nycmny.fios.verizon.net)
Data:   2023-11-12 01:50

Wydaje mi się, że gdyby Jezus od początku publicznej działalności otwarcie mówił o Sobie, zamiast sugerowania kim jest i jaka jest Jego misja, prawdopodobnie prawie natychmiast starano by się Go pochwycić, osądzić i skazać na śmierć. Taka strategia najprawdopodobniej nie służyłaby osiągnięciu tego, co zamierzył Bóg.

Autor: Danusia (178.219.104.---)
Data:   2023-11-12 19:23

Wrócę jeszcze do fragmentu w całym kontekście zatytułowanym "Znak oczyszczenia świątyni".
'14 W świątyni napotkał siedzących za stołami bankierów oraz tych, którzy sprzedawali woły, baranki i gołębie.
15 Wówczas sporządziwszy sobie bicz ze sznurków, powypędzał wszystkich ze świątyni, także baranki i woły, porozrzucał monety bankierów, a stoły powywracał.
16 Do tych zaś, którzy sprzedawali gołębie, rzekł: «Weźcie to stąd, a nie róbcie z domu mego Ojca targowiska!»

Na tę zaistniałą sytuację "...Żydzi rzekli do Niego: «Jakim znakiem wykażesz się wobec nas, skoro takie rzeczy czynisz?» i już dalszy ciąg to zawiera pytanie od Bea.
Jezus Chrystus powiedział jeszcze więcej, czego można było w tamtym momencie nie rozumieć. Tylko przez Jezusa Chrystusa możemy być oczyszczeni i zbudowani na nowo. Jezus uwalnia od Złego, uzdrawia wszelkie choroby, zranienia i daje życie także wtedy, kiedy nasze fizyczne ciała zamienią się w proch.
Dziś mogę powiedzieć że to bardzo logiczna odpowiedź Jezusa w pełnym ewangelicznym kontekście. Choćby nie wiem jakie zniszczenia były w naszym życiu, to tylko Jezus Chrystus ma moc odbudowania wszystkiego.

Autor: Bea (---.centertel.pl)
Data:   2023-11-13 10:58

Wszyscy piszą o przypowieściach, a ani tu, ani mnie nie chodzi o przypowieść. A o określenie przez Jezusa samego siebie jako świątyni (co może nam, współczesnym, skojarzyć się oczywiście z ciałem). Mimo powszechnej znajomości pojęcia zmartwychwstania w tamtych czasach, porównanie własnego ciała do świątyni mogło jednak nie być tak oczywiste dla odbiorców.

Najbardziej przemawia do mnie komentarzG_JP, bo na pierwszy rzut oka, wydawała mi się ta wypowiedź Jezusa podchwytliwa, w sensie wymawiam nazwę wskazującą wprost na fizyczną budowlę, w której miał przecież właśnie miejsce incydent z handlarzami i w której oto jesteśmy, a oni, to "plemię żmijowe" odczytuje to tak, jak usłyszeli, co za głupcy z nich.
Niesprawiedliwe.

Druga sprawa to - i przy tej okazji i kilku innych - zachowania Jezusa "nieewangeliczne", wg mnie.
Gniew i rozbój w miejscu świętym (nota bene - czy coś się zmieniło w obecnych czasach? Stoliki w przedsionkach kościołów z opłatkami, książkami, płytami, sezonowymi świecami, itd.na sprzedaż, mimo posiadania przez parafię sklepiku).
Brzydka odpowiedź do kobiety proszącej o uwolnienie córki od Złego - "(...) niedobrze jest zabrać chleb dzieciom, a rzucić psom."
Do Piotra: "Zejdź mi z oczu szatanie!"
Do Maryi, na weselu w Kanie, gdy powiedziała Jezusowi, że gospodarze nie mają już wina - "czy to moja lub twoja sprawa, niewiasto?" (J 2, 4b)
Takie wypowiedzi odbierane są jako opryskliwe, niekulturalne, obrażające. I dlatego powodują we mnie sprzeciw

Autor: Ζ (---.austin.res.rr.com)
Data:   2023-11-15 19:30

"Takie wypowiedzi odbierane są jako opryskliwe, niekulturalne, obrażające. I dlatego powodują we mnie sprzeciw"

Odbierane są w ten sposób przez Ciebie. Czy robisz coś, żeby ten swój odbiór zmienić? Czy w ogóle tego chcesz? W sieci można znaleźć interpretacje budzących Twój sprzeciw fragmentów mogące Ci w tym pomóc.

A werset "Czyż to moja lub Twoja sprawa, Niewiasto? Czyż jeszcze nie nadeszła godzina moja?" (J 2, 4) chyba wystarczy posłuchać uchem rzeczowym :) Jeśli nie słyszałaś o modelu czworga uszu, to krótkie wyjaśnienie jest np. tutaj:
https://deon.pl/inteligentne-zycie/psychologia-na-co-dzien/czy-wiesz-ze-masz-czworo-uszu-ktorym-uchem-sluchasz,1265858

Odpowiedz na tę wiadomość
 Twoje imię:
 Adres e-mail:
 Temat:
 Przepisz kod z obrazka: