Autor: Marek Piotrowski (---.dynamic.chello.pl)
Data: 2023-11-06 23:21
1.
Jest tylko jeden Kościół Apostolski - Kościół katolicki
2.
W Jego ramach jest całkiem sporo obrządków, które nazywamy również (ale w innym sensie) "Kościołami". Jednym z nich (największym) jest Kościół Rzymskokatolicki. Grekokatolicy (zwani też Kościołem Ukraińsko-Bizantyjskim), Rzymscy katolicy, członkowie takich Kościołów jak chaldejski, ormiański, koptyjski, syryjski, maronicki, melchicki, syromalabarski, syromalankarski, rumuński, etiopski, rusiński, albański, białoruski, bułgarski, grecki, rosyjski, węgierski, włosko-albański (obawiam sie, ze nie wymieniłem wszystkich - jeśli tak, przepraszam!)
3.
Zatem mogę powiedzieć o sobie bez błędu zarówno "katolik" jak "rzymski katolik".
Mógłbym mówić "chrześcijanin" (piękny tytuł, który mi przysługuje) gdyby nie to, że słowo to ma obecnie konotację szerszą - obejmuje także Braci Odłączonych
(innymi słowy o niepełnym zjednoczeniu kontakcie z Mistycznym Ciałem Chrystusa). A o ile nie jest dla mnie ważne czy nazywają mnie "Rzymskokatolikiem" czy "Katolikiem", to różnice pomiędzy "Katolikiem" a "Protestantem" mam za jednak spora.
Nie z powodu zasług katolików - ale z powodu stopnia łączności z Głową Ciała (Chrystusem).
4.
Nie oznacza to, ze np. grekokatolicy są "mniej katolikami" niż np. ja (Rzymskokatolik). To, co teraz napiszę, nie będzie precyzyjną analogią, ale mam nadzieję, że czytelną: Kościół katolicki to państwo, a obrządki to "województwa". Kaszub nie jest mniej Polakiem niż Kujawiak czy Mazur.
|
|