logo
Piątek, 01 grudnia 2023 r.
imieniny:
Blanki, Edmunda, Eligiusza, Natalii, Florencji – wyœlij kartkę

Ksiądz rzymsko-katolicki a ksiądz katolicki.
Autor: Natalia (---.multi.internet.cyfrowypolsat.pl)
Data:   2023-11-06 17:57

Czy ksiądz rzymsko-katolicki a ksiądz katolicki to ta sama wiara i ten sam ksiądz?

Re: Ksiądz rzymsko-katolicki a ksiądz katolicki.
Autor: Marek Piotrowski (---.dynamic.chello.pl)
Data:   2023-11-06 23:21

1.
Jest tylko jeden Kościół Apostolski - Kościół katolicki

2.
W Jego ramach jest całkiem sporo obrządków, które nazywamy również (ale w innym sensie) "Kościołami". Jednym z nich (największym) jest Kościół Rzymskokatolicki. Grekokatolicy (zwani też Kościołem Ukraińsko-Bizantyjskim), Rzymscy katolicy, członkowie takich Kościołów jak chaldejski, ormiański, koptyjski, syryjski, maronicki, melchicki, syromalabarski, syromalankarski, rumuński, etiopski, rusiński, albański, białoruski, bułgarski, grecki, rosyjski, węgierski, włosko-albański (obawiam sie, ze nie wymieniłem wszystkich - jeśli tak, przepraszam!)

3.
Zatem mogę powiedzieć o sobie bez błędu zarówno "katolik" jak "rzymski katolik".
Mógłbym mówić "chrześcijanin" (piękny tytuł, który mi przysługuje) gdyby nie to, że słowo to ma obecnie konotację szerszą - obejmuje także Braci Odłączonych
(innymi słowy o niepełnym zjednoczeniu kontakcie z Mistycznym Ciałem Chrystusa). A o ile nie jest dla mnie ważne czy nazywają mnie "Rzymskokatolikiem" czy "Katolikiem", to różnice pomiędzy "Katolikiem" a "Protestantem" mam za jednak spora.
Nie z powodu zasług katolików - ale z powodu stopnia łączności z Głową Ciała (Chrystusem).

4.
Nie oznacza to, ze np. grekokatolicy są "mniej katolikami" niż np. ja (Rzymskokatolik). To, co teraz napiszę, nie będzie precyzyjną analogią, ale mam nadzieję, że czytelną: Kościół katolicki to państwo, a obrządki to "województwa". Kaszub nie jest mniej Polakiem niż Kujawiak czy Mazur.

Re: Ksiądz rzymsko-katolicki a ksiądz katolicki.
Autor: hanna (---.wtvk.pl)
Data:   2023-11-06 23:21

Potocznie albo skrótowo pewnie i tak, ale co do praktyki - jednak nie zawsze.

Rzymski, papieski katechizm nosi tytuł "Katechizm Kościoła katolickiego", nie zaś: rzymskokatolickiego, więc rzeczywiście tak się mówi, opuszcza się człon "rzymsko-".

Zauważ, że oprócz księży katolickich w sensie rzymskokatolickich, najczęściej spotykanych w Polsce, istnieją też księża greckokatoliccy (uznają papieża).
Polskokatoliccy (nie uznają papieża), starokatoliccy (nie uznają papieża). To różne Kościoły.

Katolicki znaczy powszechny.

Odpowiedz na tę wiadomość
 Twoje imię:
 Adres e-mail:
 Temat:
 Przepisz kod z obrazka: