logo
Sobota, 07 grudnia 2024 r.
imieniny:
Ambrożego, Marcina, Sobiesława – wyœlij kartkę

Nie mam już zasobów na gorącą wiarę.
Autor: Magda (---.acn.waw.pl)
Data:   2023-11-03 19:59

Mam 48 lat, dwoje dzieci z niepełnosprawnością i ponad 20 lat bycia we wspólnocie. Wydawało mi się, że na szczęście tyle już doświadczyłam z Panem Bogiem, że mi się nie da wmówić, że Go nie ma. Tymczasem obecnie już sama nie wiem czy chcę/mogę Mu ufać. Wszystko kwestionuję i mam mnóstwo wątpliwości. Mam wrażenie, że Bóg mnie zawiódł. Mimo wielu przeciwności upierałam Mu się ufać, ale zamiast widzieć Jego działanie i opiekę otrzymuję kolejne ciosy. Chyba nawet chciałbym wierzyć, ale wydaje mi się to bezcelowe i nielogiczne. Proszę, a tu cisza i jeszcze dalsze trudności. Ufam i się zawodzę. Bóg mi świadkiem, że jestem na krawędzi, totalnie nie mam sił i oczywiście chęci do życia, a Bóg mi jeszcze dokłada nowe problemy. Co robić?

Re: Nie mam już zasobów na gorącą wiarę.
Autor: P (---.multi.internet.cyfrowypolsat.pl)
Data:   2023-11-03 21:05

Magdo,

To normalne. Wiara każdego z nas przypomina sinusoidę o różnych dla każdego amplitudach i częstotliwościach. Złotej rady Ci nie dam, proponuję jednak szukać, czekać, rozmawiać z nim, kłócić się, "wygarnąć" Mu. On wie.
"trzykrotnie prosiłem Pana, aby odszedł ode mnie, lecz Pan mi powiedział: «Wystarczy ci mojej łaski. Moc bowiem w słabości się doskonali»" (2 Kor 12, 8-9).
Obiecuję pomodlić się za Ciebie. W chwilach trudnych może intencja do zakonów kontemplacyjnych z prośbą o modlitwę?

Autor: Marek Piotrowski (---.dynamic.chello.pl)
Data:   2023-11-04 11:25

Ten czas - każdy go przeżywa - daje nam możliwość oczyszczenia naszej wiary. Wybacz, jeśli zbyt głęboko wchodzę w Twoją duszę (nie mam po temu uprawnień, ale skoro spytałaś publicznie, zakładam, że tego chcesz), ale mam wrażenie, że słowa, które napisałaś:
"Mam wrażenie, że Bóg mnie zawiódł. Mimo wielu przeciwności upierałam Mu się ufać, ale zamiast widzieć Jego działanie i opiekę otrzymuję kolejne ciosy."
świadczą o tym, ze masz "do oczyszczenia" swój stosunek do Boga. Bo one świadczą iż masz nieco "interesowny" stosunek do Stwórcy ("ufam, więc chcę coś za to").
Proszę, nie gniewaj się, że to piszę - zauważyłem to, bo często sam łapię się na takim podejściu.

Druga sprawa: nie jest słuszne utożsamianie wiary z emocją wiary, z "czuciem Boga blisko". Mistycy są zgodni: wiara mimo braku takiego poczucia jest przemieniająca dla człowieka i w oczach Bożych znacznie cenniejsza niż "łatwa" wiara, w której człowiek raduje się uczuciem, ze jest blisko z Bogiem, kocha Go itd.

Bóg to nie zapach, by go "czuć". Święta s-Siostra Teresa z Kalkuty w swoich pismach twierdzi, że przez 40 lat nie "czuła" Boga.

"„Proszę o modlitwę – bo wszystko we mnie jest ścięte lodem. – Tylko ta ślepa wiara pomaga mi przetrwać, bo w rzeczywistości wszystko jest dla mnie ciemnością. ” (Pisma, s. 223).

Jest bardzo istotne, by nie podejmować w czasie strapienia (tak się chyba nazywa Twój aktualny stan) ważnych decyzji.
życzę Ci powodzenia i wytrwania.

Autor: Gabi (82.207.250.---)
Data:   2023-11-04 12:48

Magdo :-)

Duch Święty jest Źródłem Życia Bożego w nas, skąd czerpiemy wiarę, nadzieję i miłość. Gdy nie masz już sił i nie chce Ci się żyć, Jego Serce nadal bije w Tobie i dla Ciebie, ON pragnie Życia dla Ciebie. Polecam gorąco Hymn do Niego do codziennego odmawiania lub śpiewania, jak wolisz. Zaprzyjaźnij się z Nim, niech Cię prowadzi, błogosławi i strzeże.

Hymn do Ducha Świętego

O Stworzycielu, Duchu, przyjdź,
Nawiedź dusz wiernych Tobie krąg.
Niebieską łaskę zesłać racz
Sercom, co dziełem są Twych rąk.

Pocieszycielem jesteś zwan
I najwyższego Boga dar.
Tyś namaszczeniem naszych dusz,
Zdrój żywy, miłość, ognia żar.

Ty darzysz łaską siedemkroć,
Bo moc z prawicy Ojca masz,
Przez Boga obiecany nam,
Mową wzbogacasz język nasz.

Światłem rozjaśnij naszą myśl,
W serca nam miłość świętą wlej
I wątłą słabość naszych ciał
Pokrzep stałością mocy Twej.

Nieprzyjaciela odpędź w dal
I Twym pokojem obdarz wraz.
Niech w drodze za przewodem Twym
Miniemy zło, co kusi nas.

Daj nam przez Ciebie Ojca znać,
Daj, by i Syn poznany był.
I Ciebie, jedno tchnienie Dwóch,
Niech wyznajemy z wszystkich sił.

Niech Bogu Ojcu chwała brzmi,
Synowi, który zmartwychwstał,
I Temu, co pociesza nas,
Niech hołd wieczystych płynie chwał. Amen.

https://www.siostrymisyjne.pl/polska-prowincja/modlitwy/55-hymn-do-ducha-swietego.html

i w wersji śpiewanej
https://www.youtube.com/watch?v=vOTXdsSuOUI

Autor: Marcin (---.centertel.pl)
Data:   2023-11-05 10:20

To próba wiary. Od Ciebie zależy jak ją przeżyjesz.

Odpowiedz na tę wiadomość
 Twoje imię:
 Adres e-mail:
 Temat:
 Przepisz kod z obrazka: